Trgovci s primorja hoće da rade tokom praznika, traže radnu nedjelju u sezoni

 Trgovci s primorja hoće da rade tokom praznika, traže radnu nedjelju u sezoni

izvor Radio Jadran

Trgovci odjeće i obuće iz šest primorskih opština, okupljeni u NVO Novska butiga uputili su urgentan dopis Vladi i resornim ministarstvima da im se dozvoli rad tokom predstojećih praznika, ali i da se uvede radna nedjelja tokom sezone, javlja Radio Jadran.

Trgovci od Ulcinja do Herceg Novog u dopisu Vladi zahtijevaju da im se dozvoli rad tokom praznika – u ponedjeljak 3. maja, petak 21. maja i u utorak, 13. jula.

“Bez dvojbe smatramo da se radni narod Crne Gore naodmarao, te da više nema prostora za gubljenje niti jednog radnog dana. Naša djelatnost je sasvim bila zatvorena preko 190 dana u posljednjih 14 mjeseci, na što smo još imali ograničeno i skraćeno radno vrijeme zbog policijskog časa. Za godinu pandemije, država nam nije pružila nikakvu pomoć, niti nas prepoznala kao ugroženu djelatnost”, navodi se u dopisu.

Kako dodaju, ne vide način kako da zarade za plate, režije i osnovne troškove poslovanja, kada im je ključ u bravi.

„Molimo vas da hitno usvojite naš zahtjev i dozvolite da državni službenici koji redovno primaju zarade primljene iz državnog kredita, potroše nesto novca u našim prodavnicama i omoguće nam da taj isti kredit vraćamo. Molimo Vas da hitno uzmete u razmatranje prijedlog Unije poslodavaca o radnoj nedjelji tokom ljetnje turističke sezone, te ovaj potez smatrate jednim od važnih priliva u budžet države”, ističu trgovci.

Naglašavaju da je njihova djelatnost diskriminisana u odnosu na ugostitelje i prehranu, te je krajnje vrijeme da se taj stav promijeni.

Dio trgovaca iz Herceg Novog prije par dana sastao se sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem u Herceg Novom, kojeg su upoznali sa problemima u poslovanju.

Kako su kazali Radiju Jadran, obećao im je sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još