Tvorac „sputnjika V”: Vakcina ne utiče na plodnost

 Tvorac „sputnjika V”: Vakcina ne utiče na plodnost

Izvor: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Direktor ruskog Instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja” Aleksandar Gincburg izjavio je danas da vakcina protiv virusa korona sputnjik V ne utiče na plodnost, pošto je osnova preparata adenovirus, s kojim čovječanstvo živi već dugo vremena.

„Ni na evolucionom planu, niti na osnovu aktuelnih istraživanja savremene medicine, vakcina nema negativan uticaj“, rekao je Gincburg, prenosi Tanjug.

On je objasnio da su „komponenta jedan” i „komponenta dva” vakcine pravljene na bazi adenovirusa 26 i adenovirusa 5, koji oba odavno cirkulišu među populacijom.

„Kao što znamo, u tom periodu čovječanstvo se razmnožilo do 7,5 milijardi. Ni kod koga se nije pojavila sumnja povodom ova dva virusa koja su prisutna u našem organizmu i kojim smo se mi već deset puta zaražavali u obliku upale pluća. Da li je to nekoga onemogućilo da ostane u drugom stanju? Ni u kakvim medicinskim protokolima to nije bilo pronađeno”, rekao je Gincburg.

Ranije je glavni ljekar infektološke bolnice u Moskvi Denis Procenko saopštio da su teorije da vakcina protiv korone utiče na plodnost obične dezinformacije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još