U blizini Ulcinja otkrivena pećnica crijepa i keramike

 U blizini Ulcinja otkrivena pećnica crijepa i keramike

izvor rtcg

Na samo 17 kilometara od Ulcinja, u selu Zenelaj, otkrivena je pećnica crijepa i keramike, prenosi Radio Televizije Crne Gore.

Ova pećnica, kako kažu tamošnji mještani, je pronađena iskopavanjem bagerom na oko jedan metar ispod zemlje, na imanju porodice Hajdarija, zasađenom maslinama.

Arheolog iz Ulcinja, dr. Anton Ljuljđuraj objašnjava da je riječ o maloj pećnici koja je opsluživala mještane za njihove potrebe i okolna sela.

– Pošto ne postoje arheološki predmeti koji bi ga mogli datirati, takve pećnice su poznate od rimskog perioda do modernog doba. Vrlo je moguće da je pećnica izgrađena za potrebe mejštana sela prije oko 200 godina, ali je moguće da je i starija. Moraju se izvršiti arheološka iskopavanja da bi se dokazala antika – kaže Lulgjuraj.

Prema njegovim riječima, selo Zenelaj je bogato veoma čistim glinovitim zemljištem, koje stvara uslove za proizvodnju grnčarije.

Takođe, dodaje Ljuljđuraj, ovaj kraj obiluje drvetom koje je sirovina za spaljivanje i pečenje, a u blizini se nalaze i izvori vode koji omogućavaju preradu gline, proizvodnju cigle i kuhinjskog pribora.

Mještani ovog sela najavili su da će arheolozi otpočeti istraživanja na toj lokaciji.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još