U četvrtak počinje upis prvačića

 U četvrtak počinje upis prvačića

izvor FOS media

Upis u prvi razred osnovnih škola počeće 1. aprila, a roditelji svoje mališane prijaviti online putem ili to uraditi lično dolazkom u školu.

Kako je za agenciju MediaBiro kazala direktorica OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici Svetlana Drobnjak, upis u prvi razred podrazumijeva da naprijed odredimo testiranje učenika i to smo uradili.

“Roditelji mogu djecu da dovedu već od 5. aprila. Raspored termina je svakog dana u terminima od 8 do 13 sati ili od 13 do 16 sati. Vodili smo računa o tome da svi zaposleni roditelji mogu svom svakokodnevnom ritmu života mogu da prilagode i termin za testiranje svojih prvačića”, kazala je ona. 

Kako je kazala, u toj školi planiraju da upišu pet odjeljenja.

“To podrazumijeva da svih pet odjeljenja možemo da smjestimo na način da
nam u školi ne bude kapacitet viši nego što škola može podnijeti”, rekla
je Drobnjak.

Po prvi put u ovoj OŠ biće upisano odjeljenje čiji će đaci nastavu pratiti na engleskom jeziku.

“Ja bih zbog roditelja koji namjeravaju da svoju djecu upišu u takvo odjeljenje najprije naglasila da nastava u ovom odjeljenju ne podrazumijeva striktno engelski jezik. Naprotiv, nastava se odvija na našem jeziku, a engleski je zastupljen najviše do 50 procenata u nastavi. Već znamo ko će biti učiteljica u tom razredu. Za nastavu na engleskom jeziku je bilo potrebno da određena koleginica prođe obuku
koja je trajala 12 nedjelja i dobije za to odgovarajuči sertifikat”, istakla je Drobnjak.

Ona je dodala da su u školi, kada je riječ o ekternom testiranju polumaturanata, odradili sve što je do njih.

“Naše kolege i koleginicu dali su svoj maksimum u pripremi učenika za eksterno testiranje. Time se bavimo svakodnevno od početka drugog polugodišta i,  zavisnoti od okolnosti u kojima se svi nalazimo, mogu reći da je znanje učenika postignuto”, poručila je Drobnjak.

Još jedna novina u OŠ “Vuk Karadžić” je organizovanje produženenog
boravaka “Jutarnje čuvanje” za prvake.

“To podrazumijeva da učenici mogu doći u sedam sati i da u prostorijama za jutarnje čuvanje mogu da borave do osam sati. Nakon toga počinje nastava, a nakon nastave u prostorijama produženog boravka mogu da borave do 15:30 sati. Smatramo da je ovo podrška za zaposlene roditelje i da time naši prvačići itekako dobijaju”, kazala je Drobnjak.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još