U CG od maja stiže 42.000 doza vakcina od EU

 U CG od maja stiže 42.000 doza vakcina od EU

Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo/

42.000 doza vakcina koje je finansirala Evropska unija stići će u Crnu Goru od maja do kraja avgusta. Zajedno smo u ovome, napisala je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, na svom Tviteru profilu.

Evropska komisija i Austrija danas najavljuju sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv kovida-19 za Zapadni Balkan. Evropska komisija finansira isporuku 651 hiljada doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti podijeljene uz podršku Austrije.

Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

“Ključno je svuda ubrzati kampanje vakcinacije. Srećna sam što mogu da najavim da smo osigurali doze za podršku vakcinacije zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu. Evropska unija stoji uz partnere u regionu, koji u nama vide podršku. Želim da zahvalim Austriji što je omogućila ovaj transfer, pokazujući svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je istakao evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou, EU će isporučiti vakcine za Zapadni Balkan.

“Podršku pružamo od početka pandemije kovida-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika u regionu koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji”, dodao je Varhelji.

Kako je naglasio jaustrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg, glavni je prioritet da vakcine protiv kovida-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope.

“U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budu sigurni”, navodi Šalenberg.

Iz EU Info Centra su kazali da je Austrija dijeljenje ovih vakcina omogućila kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Komisija usvojila u decembru 2020. kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih prema unaprijed utvrđenim ugovorima EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana. Raspodjela između zemalja biće zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizujući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još