U Crnoj Gori čak 65 partija: Na svakih 8.300 građana djeluje po jedna stranka

 U Crnoj Gori čak 65 partija: Na svakih 8.300 građana djeluje po jedna stranka

Izvor: I.Šljivančanin

U Crnoj Gori formalno djeluje 65 registrovanih političkih subjekata, pokazala je evidencija Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), piše Dan.

U pitanju je izvještaj ASK o kontroli političkih subjekata kada je u pitanju članarina, to jest odluka o njenom određivanju i naplati.

Po tom izvještaju, u Crnoj Gori djeluju 65 političkih subjekata, u formi stranaka, grupa birača ili udruženja građana.

Na parlamentarnim izborima prošle godine pravo glasa imalo je 540.026 građana. Ako se to podijeli sa brojem registrovanih političkih subjekata, proizilazi da na svakih 8.300 građana u Crnoj Gori djeluje po jedna politička stranka.

Prema dokumentu ASK, u Crnoj Gori djeluju politički subjekti Albanska alternativa, Arsenal za Tivat, Biram Crnu Goru, Bjelopoljska partija, Bokeški forum, Bošnjačka demokratska partija, Bošnjačka stranka, Bošnjački savez, Centralna albanska partija za integracije, Crnogorska, Demokratska Crna Gora, Demokratska narodna partija, Demokratska partija, Demokratska partija Roma i Demokratska partija socijalista.

Analitičar Božidar Čolaković kaže da je partija dosta, ali doskoro je u Crnoj Gori suštinski na vlasti bio samo jedna.

On je za Dan podsjetio da je DPS na vlasti bila praktično od 1989. godine pa sve donedavno.

“U Evropi je, sasvim sigurno, nezabilježen sličan primjer, da je partija nastala iz komunističke toliko dugo opstala na vlasti, a da doskoro nijednom nije iskusila opozicioni status. I to bez obzira na brojne, najblaže rečeno, strateške promašaje, od podstrekavanja i aktivnog učešća u talasu nacionalizma i šovinizma, koji je preplavio i ugušio bivšu nam domovinu, duvanja u ratne trube i slanja u smrt 166 crnogorskih građana u „dubrovačkoj operaciji“, sve vrijeme licemjerno se predstavljajući garantom mira i stabilnosti”, rekao je Čolaković.

Po evidenciji ASK-a, u Crnoj Gori djeluju i Demokratska srpska stranka, Demokratska stranka jedinstva, DemokratskaunijaAlbanaca, Demokratska zajednica Muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori, Demokratski centar, Demokratski savez Albanaca, Demokratski savez u Crnoj Gori, Demos, GB Biram Plav, GB „Goran Božović Časno i odgovorno za bolji Tivat“, GB Slobodni građani, GB Slogom do pobjede, Građanska lista za Herceg Novi Mišo Škobalj, te Građanski pokret Nova ljevica.

Nakon decenija komunističkog jednopartizma, u Crnoj Gori je formalno uvedena parlamentarna demokratija, koja je donijela „more“ novih stranaka, ali je maltene sve vlade u višepartizmu konstituisao DPS. Tako je bilo sve do parlamentarnih izbora prošle godine, kada je ta stranka otišla u opoziciju.

Po izvještaju ASK-a, u Crnoj Gori politički djeluju i Građanski pokret URA, Grupa birača „Šule i Mikan“, Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatska reformska stranka, Izbor-Novi, Jugos lovenska komunistička partija, Liberalna partija, Narodna stranka, Naša partija, Nova demokratska snaga Forca, Nova srpska demokratija, Novska lista, Partija penzionera, invalida i restitucije i Partija udruženih penzionera i invalida.

Na listi i Zelena partija

Po evidenciji ASK-a, u Crnoj Gori politički djeluju i Partija za Gusinje, Patriotsko-komitski savez, Pokret za Pljevlja, Pokret za promjene, Pozitivna, Prava Crna Gora, Radnička partija, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Socijalisti Crne Gore, Socijalistička narodna partija, Srpska alternativa, Srpska lista, Srpska radikalna stranka, Stara garda Liberalnog saveza Crne Gore, Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde, Stranka pravde i pomirenja, Stranka srpskih radikala, Tivatska akcija, Ujedinjena Crna Gora, Zelena partija i CIVIS.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još