U Crnu Goru stiglo 40 hiljada doza vakcina Sputnjik V

 U Crnu Goru stiglo 40 hiljada doza vakcina Sputnjik V

Izvor: Gov.me

Danas je u Crnu Goru stigao kontingent od 40 hiljada doza vakcina Sputnjik V, čime je, sa ranije isporučenih deset hiiljada, zaokružena isporuka ukupno 50 hiljada vakcina ruskog proizvođača, kao rezultat bilateralnih pregovora Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.

U ime Ministarstva zdravlja pošiljku vakcina u Montefarmu su dočekali ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić, a prisustvovao je i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

– Zadovoljstvo mi je da saopštim crnogorskim građanima i kompletnoj javnosti da je danas  u Crnu Goru stigao kontingent od 40 000 doza Sputnjik V vakcina protiv COVID-19 infekcije, čime je nastavljena isporuka vakcina ovog proizvođača. Dakle, 20 hiljada građana, koji s nestrpljenjem očekuju upravo ovu vakcinu, moći će od subote, 16. oktobra, da prime prvu dozu, a kasnije i drugu i  budu kompletno imunizovani sa Sputnjikom V. Danas je prilika i da kažem da mi je drago da su nadležni uspjeli da prevaziđu poteškoće u proizvodnji druge doze Sputnjik V vakcine, koja će zasigurno , sa velikim zadovoljstvom biti dočekana u našoj zemlji, kazala je ministarka zdravlja dr Borovinić Bojović u Montefarmu, gdje su vakcine dopremljene.

Ova  isporuka, prema njenim riječima, predstavlja zaokruženi proces nabavke vakcina ruskog proizvođača.

– Želim da iskažem zahvalnost i poštovanje ruskoj Vladi na razumijevanju, spremnosti i doprinosu da vakcine što je prije moguće dođu u Crnu Goru, kao i ambasadoru, gospodinu Vladislavu Maslenikovu. Moram da naglasim da smo sa ovih 40 hiljada, do sada obezbijedili ukupno oko 920 hiljada vakcina različitih proizvođača, među kojima su: Fajzer, Astra Zeneka, Sinofarm, Sputnjik V. U narednom periodu se očekuje dolazak i 100 hiljada doza Sinovak vakcine, najavila je ministarka.

Ona je još jednom apelovala na građane da se vakcinišu.

– Vakcina ima dovoljno, pa još jednom pozivam građane da se što prije vakcinišu, kako bismo epidemiju što prije stavili pod kontrolu i zaustavili lanac zaraze. Samo visok procenat vakcinacije garant da život možemo vratiti u normalu, poručila je ministarka Borovinić Bojović.

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov kazao je da je dolazak 40 hiljada doza vancina Sputnjik V, veoma značajan, i da su ih građani Crne Gore iščekivali, jer imaju povjerenja u efikasnost i kvalitet ove vakcine.

– Ruska vakcina je već registrovana u 70 zemalja širom svijeta, sa ukupnim brojem stanovnika od preko četiri milijarde. Znam da postoji veliko interesovanje i za rusku vakcinu Sputnjik lajt, koja se sastoji od jedne doze i koristi se u fazi revakcinacije i da je u toku procedura odobrenja njene primjene u Crnoj Gori. Nadamo se da će uskoro biti uspješni završena i ta procedura i da ćemo zajedničkim naporima uspjeti da se izborimo sa pandemijom, istakao je ambasador Maslenikov.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još