U moru i na kopnu najviše plastičnog otpada

 U moru i na kopnu najviše plastičnog otpada

Akcije čišćenja podvodnog dijela Ulcinja u okviru projekta “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike” uspješno su završene. Akciju je sprovela NVO Green Life, u saradnji sa sportsko-ribolovnim društvom Neptun iz Ulcinja.

” Ronioci su u toku akcija izvlačili otpad iz vode na lokacijama Liman I i Liman II i Mala plaža u Ulcinju, a uz pomoć volontera smo izvršili analizu vrste, količine i izvora pokupljenog otpada na brodu. Takođe, sanirali smo uvalu u blizini Starog grada koja prethodno nikada nije bila čišćena, a na kojoj je bila nagomilana enormna količina otpada”, saopšteno je iz NVO Green life.

Kako navode, sakupljeno je preko 40 velikih vreća otpada.

” Nakon revizije i okvirne analize, ponosimo se rezultatima i već sada možemo zaključiti da se i u vodi i na kopnu nalazi najviše plastičnog otpada, zatim limenki, gume, tekstila… 55.1% od ukupne količine bile su plastične boce, a zajedno sa ostalim plastičnim predmetima čine 75.5% ukupne do sada analizirane količine”, kazali su iz NVO Green life.

Nakon detaljne analize prikupljenih podataka, najavljuju da će organizovati Okrugli sto na kome će institucijama predstaviti rezultate i ponuditi prijedloge riješenja ovog problema.

” Ovo pitanje tiče se građana Ulcinja, ali i svih građana Crne Gore, turista i posjetilaca našeg primorja, uzevši u obzir da je plastika jedan od najvećih zagađivača mora i okeana. U narednom periodu, izradićemo informativne table koje će biti postavljene na tri različite lokacije na području opštine Ulcinj. Takođe, organizovaćemo tri informativna dana tokom kojih ćemo govoriti o plastici kao značajnom zagađivaču životne sredine i pružiti mogućnost lokalnom stanovništvu i turistima da se više informišu o štetnom uticaju plastike”, naveli su iz NVO Green life.

Projekat “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike” podržan je od strane fondacije Princ Albert II od Monaka u okviru inicijative Beyond Plastic Med (BeMed). Podršku projektu dala je i Opština Ulcinj. Cilj projekta je edukacija lokalnog stanovništva i podizanje svijesti o negativnom uticaju marinskog otpada.

Pročitajte još