U narednim sedmicama o trajanju časova, maske do kraja

 U narednim sedmicama o trajanju časova, maske do kraja

foto FOS Media

Unarednim sedmicama biće razmotrena mogućnost da se časovi u školama vrate na 45 minuta, kazao je u Jutarnjem programu Javnog servisa direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović saopštio je da su prosvjetni radnici za produžetak časa i da će kada se to odobri pripremiti djecu i izmijeniti organizaciju u školama. Galić je napomenuo da je skidanje maski posljednja opcija jer se djeca ne vakcinišu.

Radomir Božović (Foto: RTCG)

– Pažljivo pratimo epidemiološku situaciju, istina je da dolazi do stabilizacije. Dolazi lijepo vrijeme, mogućnost da i drugi elementi utiču na stabilizaciju, tako da ćemo u narednim sedmicama razmotriti sve te mjere sa Ministarstvom zdravlja i predstavnicima Ministarstva prosvjete – kazao je Galić.

Galić je kazao da je skidanje maski posljednja opcija jer se djeca ne vakcinišu.

– Nijesmo dosegli nivo vakcinacije koji bi nam omogućio da se opustimo. Znamo da se djeca nižeg uzrasta ne vakcinišu, tako da moramo zaštiti njihovo zdravlje, a kada to upoređujemo sa diskotekama, u njih idu odrasli koji mogu da se vakcinišu – kazao je on.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović kaže da su učenici uskraćeni zbog trajanja časova 30 minuta. 

– Mi ispredajemo lekciju, ali ne ne utvrdimo na pravi način. Tu nam fali tih 15 minuta. Da li će se čas vratiti na 45 minuta, to prvenstveno zavisi od Ministarstva zdravlja – kazao je on.

Napominje da sve zavisi od dogovora ministarstava prosvjete i zdravlja, te da se Ministartsvo prosvjete zalagalo da se časovi ne skraćuju, ali da su se morali prilagoditi zdravstvenoj situaciji.

Ističe da su u učionici obolijevali i đaci i profesori.

Smatra da su se prosvjetni radnici potrudili da djeca mnogo ne propuste i da su uspjeli u tome.

– Sve ovo uticalo je na druženje, socijalizaciju, psihički razvoj djece, ali sa strane znanja nijesu bili previše uskraćeni – kazao je Božović.

Nada se da će se do kraja godine časovi vratiti na 45 minuta.

– Do kraja nam je ostalo dva mjeseca. Ima šanse da se vratimo na 45 minuta. Pripremili bismo djecu i organizacioni proces bismo prilagodili. Škole su se svakako od 1. septembra pripremale na to – kazao je on i dodao da prosvjetni radnici to žele.

izvor rtcg

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još