U narednom periodu rast cijena goriva i do 50 odsto

 U narednom periodu rast cijena goriva i do 50 odsto

izvor pixabay

Novo poskuplje goriva u Crnoj Gori očekuje se već od utorka, a procjene su da će iznositi između 20 i 30 centi po litru. Statistika pokazuje da je cijena nafte na međunarodnom tržištu porasla 100 odsto u odnosu na decembar prošle godine, pa barel sada košta 140 dolara.

– Imamo najavu da će cijena ići 200 dolara po barelu, što će biti rekord. Za očekivati je da se takvi efekti osjete i na domaćem tržištu – kazala je za Gradsku RTV profesorica Ekonomskog fakulteta Danijela Jaćimović.

To znači da nas u narednom periodu očekuje rast cijena goriva za još gotovo 50 odsto. Jaćimović kaže da su pred nama turbulentna vremena – te da proizvođači nafte vode pregovore kako bi povećali proizvodnju nafte i nadomjestili eventualno isključenje Rusije sa naftnog svjetskog tržišta.

– Što će biti teško i zahtjevno jer je Rusija drugi svjetski izvoznik nafte. Postoje neka očekivanja da će za godinu dana proizvođači nafte značajno moći da povećaju svoju proizvodnju – pojašnjava ona.

Vozači su odavno kivni zbog konstantnog rasta cijena goriva. Najave da ćemo ga od naredne sedmice plaćati još skuplje natjeralo je pojedince da već sada napune rezervoare svojih četvorotočkaša.

Trenutno u Crnoj Gori litar benzina košta 1,62, odnosno 1,58 centi. Za litar dizela potrebno je izdvojiti 1,45 centi, a lož ulja 1,42 centa.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još