U okeanima ove godine završilo 1,56 milijardi maski

 U okeanima ove godine završilo 1,56 milijardi maski

Foto: Pixabay

Procjenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u okeanima širom svijeta ove godine zbog pandemije virusa kovid-19, što će dovesti do teških posljedica na morske životinje i biljke, navedeno je u izvještaju jedne organizacije za zaštitu mora.

Organizacija Okeani Azije (Oceans Asia) sa sjedištem u Hong Kongu objavila je izvještaj koji pokazuje da je morski svijet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog neporopisno odbačenih maski.

U izvještaju je navedeno da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svijetu i ekosistemu.

Kako je navedeno, usljed pandemije došlo je do značajno češćeg korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su lična zaštitna oprema, pakovanja proizvoda za higijenu i kupovina hrane za ponijeti.

Istovremeno, niz mjera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratne plastične kese, je “odloženo, pauzirano ili ukinuto”.

Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja, rekli su iz organizacije Okeani Azije, prenio je portal Hongkongfp.com.

Dodaje se da ima negativan uticaj na ribarstvo i turizam, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.

U izvještaju se predlaže korišćenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informisanje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još