U toku čišćenje podvodnog dijela obale

 U toku čišćenje podvodnog dijela obale

U Ulcinju je u toku akcija čišćenja podvodnog dijela ulcinjske obale, koju sprovodi NVO Green Life u saradnji sa sportsko-ribolovnim društvom Neptun iz Ulcinja, u okviru projekta “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike”.

Akcija je počela juče, nastavljena je danas, kada će se izvlačenje i revizija otpada izvršiti u uvali ulcinjske Male plaže.

 “ Ronioci su u toku akcije izvlačili otpad iz vode na lokacijama Liman I i Liman II u Ulcinju, a uz pomoć volontera smo izvršili analizu vrste, količine i izvora pokupljenog otpada na brodu”, saopštili su iz Green Life.

U akciji je učestvovao i predsjednik opštine Ulcinj Aleksandar Dabović. 

“ Kao rezultat ove aktivnosti, dobićemo uvid u to koji plastični predmeti najviše ugrožavaju našu obalu i more. Već sada možemo reći da su ronioci izvukli najviše plastičnih boca i limenki. Ovo pitanje tiče se građana Ulcinja, ali i svih građana Crne Gore, turista i posjetilaca našeg primorja, uzevši u obzir da je plastika jedan od najvećih zagađivača mora i okeana”, saopštili su iz NVO Green life.

Projekat “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike” realizuje se od maja 2021. Aktivnosti su podržane od strane fondacije Princ Albert II od Monaka u okviru inicijative Beyond Plastic Med (BeMed). Cilj projekta je edukacija lokalnog stanovništva i podizanje svijesti o negativnom uticaju marinskog otpada. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još