U Ulcinju, Baru, Bijelom Polju i na Cetinju do četvoro za stolom, otvoreni tržni centri, teretane…

 U  Ulcinju, Baru, Bijelom Polju i na Cetinju do četvoro za stolom, otvoreni tržni centri, teretane…

U Baru, Ulcinju, Bijelom Polju i na Cetinju ublažene su epidemiološke mjere pa tako za stolom u ugostiteljskim objektima može da sjedi do četvoro osoba, i unutra i vani, otvoreni su tržni centri, teretane, dozvoljen je izlazak iz grada… Nove mjere važiće od sjutra do 16. aprila.

To je saopšteno na današnjoj pres konferenciji Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje.

Na konferenciji govorili su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, direktor Interne klinike KCCG dr Đorđe Krnjević i epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Radica Raičević.

Nove mjere koje će važiti od sjutra:

-Maturantima na teritoriji CG omogućava se redovno pohađanje nastave u školama,

-Javne i privatne obrazovno – vaspitne ustanove u opštinama Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje redovno će raditi naredne sedmice, od 12. do 16. aprila

-Otvoreni parkovi

-Dozvoljen ulazak kruzera – Uslov za ulazak stranaca su negativan PCR test koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata ili uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana ili uz dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove. Crnogorski državljani i državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije ulaze u našu zemlju bez ikakvog uslovljavanja.

-Otvoreni kafići u Baru, Ulcinju, Cetinju, Bijelom Polju; Za jednim stolom unutra i vani do četvoro ljudi. Dozvoljava se međugradski saobraćaj, ulazak i izazak. Dozvoljava im se i rad tržnih centara, fitnes centara, teretane… Vaspitno obrazovne ustanove od 12. aprila radiće rade u redovnom režimu.

-U Nikšiću i Šavniku – rad baštama i terasama ugostiteljskih objekata sa maksimalno dvoje ljudi za stolom, rad privrednika i preduzetnika koji se bave neprehrambenim djelatnostima, frizerima i sl…

-U Danilovgradu se prelazi na onlajn sistem, a u škole idu samo maturanti i polumaturanti. Ugostiiteljski objekti da rade samo bašte sa dvoje maksimalno za istim stolom. Međugradski saobraćaj zabranjen.

-Zabrana međugradskog saobraćaja vikendima u čitavoj Crnoj Gori i dalje ostaje na snazi. Zabrana kretanja od  22 do 5 sati ujutru.

Podaci o vakcinaciji:

35.990 građana primilo prvu dozu,

6.282 drugu dozu vakcine.

149 pacijenata liječi su u KC

U KCCG 149 pacijenata je hospitalizovano.

”Četiri na mehaničkoj vbentilaciji, 13 na neinvazivnoj”, kazao je Krnjević.

Obezbijedili 600 000 vkacina do kraja juna

”Obezbijeđeno oko 600.000 doza vakcine do kraja juna ove godine, što je dovoljno za vakcinaciju 300.000 stanovnika”, kazao je Milatović.

Osvrnuo se i na podršku Vlade turističkoj privredi a u susret sezoni.

Screenshot

Intnzivno se radi na finiširanju kada su u pitanju kreirani zdravstveni protokoli za turiste. Dolazak turista će biti potpomognot i startovanjem nove nacionalne kompanije koja se očekuje 1. juna, dodao je on.

Screenshot

Osvrnuo se i na aktivnosti na pripremi turističke privrede za sezonu.

Screenshot

Milatović je najavio učešče Vlade u subvenciji PCR testova za turiste.

Milatović je dodao da je od posebne važnosti promocija CG, te da je otvorena posebna Covid 19 stranica na sajtu montenegro.travel. 

Screenshot

Pad prometa u CG bio 86 % prošlle godine, i puno veći u onosu na sva naša konkurentna tržišta, kazao je ministar ekonomskog razvoja.  ”Što se tiče očekivanja za ovu godinu, pretpostavke su da 80 % onoga što je bilo 2019. realizuje se u 2021, 60 % da bude broj za Istočnu evropu i 40 za EU”, dodao je on.

Screenshot

Situacija u CG bolja i da to ide u prilog – poštovanju mjera i vakcinaciji, kazala je ministarka zdravlja Borovinić Bojović.

”Prethodnih desetak dana maksimalno sam sa timom posvetila pažnju organizaciji masovne vakcinacije, obilasku punktova, obećanju kadrovskih i prostornih resursa u tom kontekstu. Očekujemo da će već iduće sedmice svi punktovi za masovnu vakcinaciju biti brendirani i spremni. Kontingent vakcina iz Kine trebalo bi da stigne u očekivanom roku i bez kašnjenja, nakon čega ćemo moći da počnemo sa masovnom vakcinacijom”, dodala je ona.

”18. aprila stiže ekspertski tim iz Berlina, sa instituta Robert Koh. Boraviće nekoliko dana u CG i to je prva od dvije planirne posjete. Zajedno ćemo sa ekspertima iz Njemačke sagledati cijelu situaciju, proces vakcinacije…”, navodi Borovinić Bojović.

Screenshot

”Imali smo  intenzivne sastanke prethodnih dana u cilju povećanja kapaciteta za moguće testiranje turista u CG. Naš fokus je zdravlje svih građana i građanki CG i zdravlje svih koji namjeravaju da dođu u CG. Popunjenost bolničkih kapaciteta 67 odsto na teritoriji države. Bilježimo smanjen broj hospitlizovanih pacijenata”, kazala je Borovinić Bojović. 

U institutu za bolesti djece imamo jedno dijete zaraženo korono, kazao je Krnjević.

Očekivani datumi dolaska vakcina:

”Vakcine su nešto najvrednije što sad svaka zemlja očekuje i potražuje, uvijek moramo biti oprezni sa samim datumom, ali ovo je ono što mi očekujemo i što je najavljeno”, istakla je Borovinić Bojović.

Stimulans od 250 eura narednih dana

”Blagovremeno tražili da nam svi kovid centri dostave spiskove svih zdravstvenih radnika koji rade sa kovidom. Kod nas pristigli spiskovi koje smo dobili od menadžmenta. Uplata od bonusa biće potpisana u ponedjeljak i biće uplaćena u narednim danima”, kazala je ministarka zdravlja.

Da li će građani moći da biraju vakcine

”Određeni broj pacijenata zavisno od svog nalaza koji posjeduje i prije kovida nećće biti u situaciji da bira vakcinu, jer određeni medicinski kartoni ne podrazumijevaju svaku vakcinu. Ta kategorija će primati vakcinu koju im preporuči ljekar koji ih pregleda pri vakcinaciji. Svi ostali koji nemaju ograničenja, moći će da biraju vakcinu ali sve zavisi koliko vrsta vakcina u zemlji tada postoji”, kazala je Borovinić Bojović.

”Kolektivni imunitet obuhvata i one koji su preležali bolest. Kada uzmete u obzir procenat onih koji su imunizovani prirodnim putem, jasno je da ćemo relativno brže dostići kolektivni imunitet u odnosu na zemlje u kojima je broj onih prirodno imunizovanih manji”, dodala je ona.

”Mi organizujemo masovnu vakcinaciju da ide tempom od najmanje 5.000 vakcinisanih dnevno na nivou CG, ali tempo zavisi i od dolaska vakcina i građana i građanki CG, i ja apelujem i pozivam ih da se vakcinišu kako bi mogli da govorimo o procentu koji podrazumijeva kolektivni imunitet”, kazala je ministarka. 

Cilj spustiti broj zaraženih na dnevnom nivou

”Imamo veći broj opština koje su se spustile ispod 800 na 100.000 na 14.dnevnoj stopi incidencije. Cij nam je da maksimalno smanjimo broj zaraženih u opštinama na dnevnom nivou, na 14-dnevnoj stopi na 100.000 stanovnika”, kazala je Borovinić Bojović.

”Vidite veliki pad aktivnih slučajeva u našoj zemlji. Ako nastavimo ovako sa našim ponašanjem i prihvatanjem opštih mjera, možemo očekivati za jedan određeni period poboljšanja cjelokupne situacije. Imamo zasad trend opadanja…”, navela je Raičević.

O lijeku monoklonska antitijela

”Lijek je koji sadrži dvije komponente. Razmišljali smo o tom lijeku i smatramo da sve što postoji kao mogućnost treba da bude dostupno i građanima CG. Preko kompanije Roš smo ugovorili pristizanje lijeka Regenerom. Pripremili smo ugovor i očekujemo na osnovu inforamcija dobijenih iz kompanije da u maju stigne u CG. Ne koristi se zanajtežđe, već za blage i srednje teške slike koje imaj utendenciju da pređu u teške slike. To su antitijela koja se koriste u trapijskom protokolu”, kazala je Borovinić Bojović.

Odakle potvrde protestantima sa Bogetića juče

”Ja nisam neko ko se bavi direktno kontrolom potvrda. Mjere se moraju poštovati i to je nešto na čemu smo maksimalno radili i insistirali. Koristim ovu priliku da apelujem na građane da se ukoliko je ikako moguće uzdrže od bilo kakvih okupljanja bez obzira na motive, razloge… Molim na poštovanje mjera”, apelovala je ministarka zdravlja. ”Ispred ministarstva zdravlja sam nekoliko puta davala saopštenje da se potvrde ne zloupotrebljavaju i da se mjere poštuju, istakla je Borovnić Bojović.

”Pozitivan trend koji imamo u medicinskomm smislu moramo zadržati i pridružujem se ministarki zdrvlja snaćnim apelom da se suzdržimo od javnih okupljanja, kako bi smo sačuvali ovo na čemu je mukotrpno rađeno u prethodnom periodu”, dodao je ministar ekonomskog razvoja.

Djeca i korona

”Jedno dijete u IJZ, jedno u bolnici u BP koje je primljeno zbog febrilnog stanja, jedno isto u beranskoj i dvoje u Nikšiću. Nijedno nema kliničku sliku korone, nego imaju neke druge simptome koji su prisutni, a primljeni su kako bi sve blagovremeno bilo ispraćeno”, saopštila je Borovinić Bojović.

izvor FOS Media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još