U Ulcinju održana tradicionalna Međunarodna naučna konferencija

 U Ulcinju održana tradicionalna Međunarodna naučna konferencija

U okviru obilježavanja Dana opštine Ulcinj, koji se proslavlja prve subote aprila i obilježava početak turističke sezone, odlazak pomoraca na more i kraj berbe maslina, danas je održana tradicionalna Međunarodna naučna konferencija koja okuplja eminentna imena iz zemlje i regiona. 

Konferencija je organizovana u saradnji sa Opštinom Ulcinj, Turističkom organizacijom Ulcinj i nekoliko univerziteta, među kojima su Univerzitet Fehmi Agani Đakovica, Univerzitet Hadži Zeka Peć, Univerzitet Luigj Gurakuqi, Univerzitet Mediteran Podgorica, Kanadski institut za tehnologiju, Koledž za biznis, Priština.

Gradonačelnik Ulcinja Aleksandar Dabović poželio je dobrodošlicu učesnicima povodom posjete Ulcinju i 14. Međunarodnoj konferenciji na temu “Uloga tehnologije u ekonomskom, pravnom i socijalnom razvoju na globalnom nivou tokom pandemije koronavirusa”.

“Želim da pohvalim organizatore Instituta za naučna istraživanja i razvoj na čelu sa profesorom dr Elezom Osmani, kako u pogledu izbora teme, tako i na istrajnosti u organizovanju ove važne konferencije. Raduje nas činjenica da na ovoj konferenciji imamo predstavnike susjednih zemalja, koje su, kao i Crna Gora, u potpunosti posvećene ekonomskom, pravnom i socijalnom oporavku nakon pandemije, kao i evropskim integracijama. Članstvo u EU ostaje spoljno-politički prioritet”, kazao je Dabović.

On je dodao da uzroci pandemije nastavljaju da utiču na kretanje globalne privrede, pa su ovakve aktivnosti, na kojima se mogu čuti mnogo prijedloga i analiza, izuzetno korisne. 

“Održavanje ove konferencije je od velikog strateškog značaja za naš grad i državu, pa naglašavam zahvalnost prema organizatoru i učesnicima ove konferencije”, naveo je Dabović poručivši da se nada da će se ovakvi skupovi organizovati češće. 

U ime organizatora i Instituta za naučna istraživanja i razvoj Elez Osmani kazao je da je na konferenciji predstavljeno više od 150 naučnih radova iz raznih zemalja, uključujući Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Mađarsku, Bugarsku itd.

“Ova 14. naučna konferencija ima međunarodni karakter jer na njoj učestvuju učesnici iz više zemalja. Kada uzimamo u obzir proces integracije, postoji veliko interesovanje za saradnju i učešće u organizaciji ovakve konferencije. Težnja je da bude uspostavljena vertikalna i horizontalna veza između instituta i univerziteta raznih zemalja”, zaključio je Osmani.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još