Ublažavanje mjera: Ukida se kovid potvrda za ulazak u Crnu Goru, boravak u kafićima, bioskopima…

 Ublažavanje mjera: Ukida se kovid potvrda za ulazak u Crnu Goru, boravak u kafićima, bioskopima…

foto Vlada CG

Od petka 11. marta ukida se obaveza posjedovanja kovid potvrda za ulazak u Crnu Goru, boravak u ustanovama kulture, ugostiteljskim objektima, sportskim objektima, objektima koji organizuju igre na sreću… Povećava se i broj posjetilaca manifestacijama na otvorenom sa 50 na 100 – naveo je, pored ostalog, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Vlada je, prema njegovim riječima, usljed pažljivo praćene epdiemiološke situacije, koja je sve povoljnija, odlučila da do 25. marta dodatno ublaži mjere.

Precizirao je koje su to nove mjere:

Ukida se obaveza posjedovanja kovid potvrda za:

1. Ulazak u Crnu Goru, uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera, i poštovanje dozvoljenog broja posjetilaca;

2. Boravak u ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije i sl.);

3. Boravak u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i sl.);

4. Boravak u objektima koji organizuju igre na sreću (kladionice, kazina, automat klubovi i sl.);

5. Boravak u sportskim objektima i na otvorenom i u zatvorenom prostoru;

6. Boravak u fitnes centrima i teretanama;

7. Boravak u dječijim igraonicama;

8. Prisustvo i boravak na okupljanjima na zatvorenim javnim mjestima (javne priredbe, politički i privatni skupovi, proslave, žurke, svadbe, kao i druge manifestacije);

Novine su i to da se:

9. Povećava se broj posjetilaca javnim priredbama i ostalim manifestacijama na otvorenom sa 50 na 100;

10. Dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrane, uz prisustvo najviše do 100 osoba;

11. Dozvoljava se organizacija zabavnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, ringišpil, grupni treninzi, klizališta i sl.) uz prisustvo najviše do 100 osoba.

– Posjete pacijentima u bolnicama i dalje su zabranjene. Izuzetak su posjete kovid pacijentima jednom sedmično uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata – istakao je Galić.

Pozitivan trend

Sve ostale mjere, dodaje, ostaju na snazi. Galić je rekao kako pretpostavlja da će mjera nošenja maski biti posljednja koja će se ukidati.

– Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 61 odsto u odnosu na prethodne dvije sedmice. I broj preminulih u poslednje dvije sedmice je manji za oko 64 odsto. U posljednje dvije sedmice 90 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano – istakao je Galić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović precizirala je da je na bolničkom liječenju 51 kovid pacijent, troje na mehaničkoj ventilaciji

– Usljed kovid infekcije u Kliničkom centru Crne Gore zbrinjavamo 16 pacijenata. Na mehaničkoj ventilaciji u našoj bolnici su tri pacijenta. U ostalim bolnicama u Crnoj Gori nema nijednog pacijenta koji zahtijeva takvu vrstu potpore – istakla je Radulović.

U Opštoj bolnici u Baru je 12 kovid pacijenata, u Pljevljima i Beranama po šest, dok je u nikšićkoj bolnici pet kovid pacijenta.

U Opštoj bolnici u Bijelom Polju su tri pacijenta, u Brezoviku dva, dok je u kotorskoj bolnici jedan kovid pacijent.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još