Udio reinficiranih jedan odsto od ukupnog broja otkrivenih

 Udio reinficiranih jedan odsto od ukupnog broja otkrivenih

ilustracija

Udio pacijenata koji su korona virusom bile inficirane dva ili više puta je maksimalno do jedan odsto u odnosu na ukupan broj otkrivenih slučajeva od početka epidemije u Crnoj Gori u martu 2020. godine, saopšteno je Portalu RTCG iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Na pitanje koliko je u Crnoj Gori bilo slučajeva reinfekcije korona virusuom, te da li je bilo slučajeva da se neko zarazio više od dva puta, iz IJZ su kazali da se “iz baze podataka ukrštanjem može utvrditi koliko je ljudi u nekom razmaku, na primjer većem od 28 dana, imalo dva ili više puta pozitivne nalaze na prisustvo SARS-CoV-2”.

“Udio takvih slučajeva je maksimalno do 1% u odnosu na ukupan broj otkrivenih slučajeva od početka epidemije u Crnoj Gori”, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Treća doza

Kad je u pitanju vakcinacija trećom dozom protiv virusa korona, iz IJZ navode da je u Crnoj Gori zaključno s jučerašnjim danom datom nešto više od 27,6 hiljada buster doza vakcina.

Od ukupnog broja datih trećih doza, najviše ih je proizvođača Fajzer, zatim kineskog Sinofarma, i u manjem procentu AstraZeneca.

Budući da ulazimo u period respiratornih infekcija i sezonskog gripa, iz IJZ kaže da se u odnosu na vakcinu protiv COVID-19, vakcina protiv gripa može dati isti dan kada i vakcina protiv COVID-a ili u bilo kom razmaku od, na primjer, sedam ili 14 dana.

Sezonski grip

“Vakcinacija protiv sezonskog gripa će se i ove godine spovoditi prema epidemiološkim i kliničkim indikacijama kod lica starijih od šest mjeseci života sa hroničnim bolestima i to: hroničnim poremećajima disajnih puteva, plućnog parenhima (posebno astme) i kardiovaskularnog sistema; sa hroničnim metaboličkim poremećajima (šećerna bolest); hroničnom bubrežnom disfunkcijom i različitim tipovima imunosupresije uključujući osobe sa HIV/AIDS-om i primaoce transplantata; hronično oboljelih lica smještenih u stacionarima”, kazali su iz IJZ.

Prioritet su i lica starija od 65 godina, kao i lica u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici, saradnici i pomoćni radnici zaposleni u zdravstvenim ustanovama, a naročito u odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i stacionarima za hronično oboljela lica.

“Izuzev navedenih grupa, u skladu sa preporukama SZO preporučuje se i vakcinacija djece uzrasta do pet godina, kao i vakcinacija trudnica”, navode iz IJZ.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još