Ugostitelji najavili okupljanje sjutra, pa otvaranje objekata na teritoriji CG

 Ugostitelji najavili okupljanje sjutra, pa otvaranje objekata na teritoriji CG

ILUSTRACIJA

Dogovor ugostitelja na nivou Crne Gore je da se okupe sjutra u 11 časova ispred Katedrale u Kotoru, nakon čega su najavili otvaranje svih objekata u 16h bez obzira na zabranu i mjere koje su propisane u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Ugostitelji su takođe najavili da će podnijeti prijavu područnoj jedinici Uprave policije i u skladu sa zakonskom procedurom dana 28.12.2020. godine održati masovni protest ispred zgrade Vlade Crne Gore.

Saopštenje prenosimo integralno:

“Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je novi set mjera u cilju suzbijanja pandemije virusa Covid 19. Nove mjere stupile su na snagu u utorak 22.12.2020. godine i važiće do 11.01.2021. godine.

Ovim putem NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore” se javno izjašnjava na donesene mjere i to na sljedeći način:

Pomenute mjere donijete su bez ikakve konsultacije i saradnje sa privatnim sektorom, konkretno sektorom turizma i ugostiteljstva, a direktno se odnose i najviše pogađaju upravo taj segment privrede. Smatramo da je to apsolutno neprimjereno, pogotovo u situaciji kada se ovim mjerama odlučuje o ograničenju prava privrednih društava koji obavljaju ugostiteljsku odnosno turističku djelatnost.

Mjere koje su bile na snazi do 22.12.2020. godine, između ostalog, propisivale su da ugostiteljski objekti mogu raditi do 18h. Predstavnici ovog Udruženja su pristali na ovo ograničenje, u komunikaciji sa organima izvršne vlasti, upravo da bi im se omogućio rad za vrijeme trajanja novogodišnjih i božićnih praznika u obimu koji bi im omogućio da donekle nadomjeste gubitke koje trpe već devet mjeseci. Podrazumijeva se da bi duže radno vrijeme podrazumijevalo poštovanje važećih epidemiološko-sanitarnih mjera koje se odnose na distancu, nošenje zaštitnih maski itd. Donošenjem ovakve odluke kako predstavnici ovog Udruženja, tako i njegovi članovi su izigrani i obmanuti i iz tog razloga neće sjedjeti skrštenih ruku u situaciji kada se na ovakav način odlučuje o njihovim sudbinama i sudbinama njihovih zaposlenih.

Kako nove mjere Ministarstva zdravlja podrazumijevaju zabranu rada ugostiteljskih objekata za vrijeme vjerskih (pravoslavni i katolički Badnji dan i Božić) i novogodišnjih praznika sa jedne strane dok se tokom istih omogućava izlazak iz prostorija stanovanja radi prisustvovanja vjerskih obreda, smatramo da su te mjere diskriminatorne prirode te da se određenoj grupi lica, ničim utemeljeno, ograničava ustavom zagarantovano pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, na pravične i humane uslove rada i na zaštitu za vrijeme nezaposlenosti. Najnovije mjere predstavljaju još jedan u nizu teških udaraca za crnogorski turizam i ekonomiju uopšte, kojih udaraca je do sada bilo i previše.

Konačno, mjere kojima se nečije pravo na rad u ovoj mjeri ograničava i u direktnoj je uzročno posledičnoj vezi sa egzistencijom velikog broja zaposlenih ljudi i njihovih porodica, moraju biti ispraćene adekvatnim mjerama ekonomsko-finansijske prirode, koje su ovoga puta izostale.

Pri ovakvom stanju stvari članovi ovog Udruženja obavještavaju nadležne državne organe ali i širu javnost:

·         Da će se sjutra, dana 24.12.2020. godine, okupiti ispred katedrale Sv Tripuna u Kotoru i na taj način, prije svega, čestitati ovaj praznik našim sugrađanima, pripadnicima katoličke vjeroispovjesti ali i pokazati solidarnost sa svim ugostiteljima u Crnoj Gori u ovim teškim vrmenima.

·         Da će istog dana u 16h otvoriti svoje objekte i obavljati djelatnost odobrenu im od strane nadležnih državnih organa. To će biti slučaj i 25.12.2020. godine.

·         Da će podnijeti prijavu područnoj jedinici Uprave policije i u skladu sa zakonskom procedurom dana 28.12.2020. godine održati masovni protest ispred zgrade Vlade Crne Gore i na taj način, mirnim putem, iskazati revolt zbog posljednjih mjera Ministarstva zdravlja Crne Gore, ukoliko do njihove izmjene ne dođe u narednih par dana, na način koji će omogućiti normalno obavljanje djelatnosti za vrijeme praznika, u skladu sa postojećom situacijom.

Na kraju, javno pozivamo nadležne državne organe, prije svega Vladu Crne Gore i Ministarstvo zdravlja da hitno reaguju i revidiraju važeće mjere te na taj način daju doprinos opstanku turističke privrede i velikog broja radnih mjesta, ali i prazničnom duhu koji je u ovom trenutku izgubljen a smatramo da je poslije devet mjeseci letargije prijeko potreban našim sugrađanima”, piše u saopštenju,

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još