Ugostiteljski objekti radiće nakon ponoći za Novu godinu, ograničenja neće biti za dane Božića

 Ugostiteljski objekti radiće nakon ponoći za Novu godinu, ograničenja neće biti za dane Božića

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je trenutna situacija što se tiče koronavirusa bolja od one koju smo imali prethodnih sedmica, ali imajući u vidu da je omikron soj dokazan u Crnoj Gori, moramo biti oprezni, ali bez panike.

Ona je to kazala na pres konferenciji Ministarstva zdravlja (MZD), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ) na kojoj će se predstavlja trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom koronavirusa.

Borovinić Bojović je rekla da je preporuka da je obavezna treća doza vakcine.

“Insistiraćemo na poštovanju elemenata kovid potvrde. Treća doza vakcine je dodatna zaštita od omikron soja. Crna Gora je stala u red za kupovinu najnovijih ljekova protiv koronavirusa, odnosno tableta”, kazala je ministarka.

Ona je dodala da u međuvremenu, svjesni činjenice da su građani jako umorni uslijed hroničnog trajanja pandemije i svega što ona sa sobom nosi, a imajući u vidu psiho-socijalni status kao jedan od važnih elemenata zdravlja, kao i aktuelnu povoljnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, Crna Gora je odlučila da oprezno, minimalno i uz rigoroznu kontrolu ublaži aktuelne mjere u periodu od 22. decembra 2021. godine do 12. januara 2022. godine.

Borovinić Bojović je poručila da shodno tome:

1. Omogućava se organizacija svadbi u ugostiteljskim objektima uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz prisustvo do 100 lica, i to na način da se na 4m2 površine objekta može nalaziti jedan gost. Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posjedovanje COVID potvrde i tako da se na 4m2 može nalaziti jedan gost.

2. Prisustvo publike sportskim manifestacijama na otvorenom i u zatvorenom prostoru moguće je uz posjedovanje najmanje jednog od elemenata COVID potvrde, uz ograničen broj gledalaca na jednu trećinu dostupnih sjedjećih mjesta, na način da između svakog od gledalaca budu dva prazna mjesta.

3. Ugostiteljski objekti će za vrijeme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine 31/01. januara, kao i dane 01/02. i 02/03. januara 2022. godine. Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24/25, 25/26. decembra 2021., kao i 06/07 i 07/08. januara 2022. godine”, reka je ministarka.

Ona je podsjetila da digitalna COVID potvrda podrazumijeva jedan od sljedećih elemenata:

1) da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci;

2) negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata;

3) pozitivan rezultata PCR testa koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci;

4) negativan rezultat brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.

“Podsjećamo i to da je obaveza svih ugostiteljskih objekata i ostalih ustanova gdje je ulazak dozvoljen uz COVID potvrdu da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala i da je obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji upravljaju skijalištima da rad organizuju, uz

– poštovanje međusobne udaljenosti skijaša od najmanje dva metra tokom čekanja u redu;

– nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta;

– korišćenje žičare tako da jednu skijašku korpu koristi samo jedno lice, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva ili dva lica, ako sjede na krajnjim sjedištima, a nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

“Zahvaljujem kolegama iz Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove što su u posljednjih mjesec bili uporni i istrajni u kontroli poštovanja epidemioloških mjera i bili dosljedni zadatku očuvanja javnog zdravlja. Pozivam sve građane da budu odgovorni i oprezni i da imaju u vidu sve što možemo da očekujemo od Omikron soja. Molim vas da izbjegnete masovna okupljanja i da praznike provedete u što užem krugu”, rekla je ministarka zdravlja.

Galić: Od ukupnog broja preminulih, nevakcinisani, nažalost, čine preko 75 odsto

Direktor IJZ Igor Galić je rekao da se u svim gradovima Crne Gore u posljednje dvije sedmice bilježi pad broja zaraženih i to za 33 odsto.

“Ipak, poseban oprez se savjetuje građanima Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Cetinja i Podgorice jer je u ovim opštinama stopa obolijevanja i dalje visoka”, istakao je Galić.

Galić
Galićfoto: Vlada Crne Gore

On je rekao da je u posljednje dvije sedmice u padu i broj preminulih za preko 40 odsto.

“Od ukupnog broja preminulih, nevakcinisani, nažalost, čine preko 75 odsto. To sve znači da vakcine, kako od početka uporno ponavljamo, u najvišem mogućem procentu štite od najtežih posljedica. Pozivamo građane koji su bez odlaganja, među prvima, tokom proljeća odlučili da se zaštite da sada dobiju treću dozu. Pravi je trenutak za one koji su revakcinisani u maju, junu, julu i avgustu da dobiju buster dozu i sigurnije “uđu” u praznike. U tom kontekstu, zahvaljujući donaciji Narodne Republike Kine, IJZCG je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i KCCG, pokrenuo kampanju “Ne tražite lijek na internetu, vjerujte medicini””, kazao je Galić.

On je poručio o da su u Crnoj Gori, do sada, najmanje zaštićeni oni koji najviše obolijevaju – građani do 40 godine.

“O njima ne moramo znati sve, ali zasigurno znamo da su u ogromnom procentu prisutni na društvenim mrežama gdje ćemo ih mi i sresti. Pratili smo njihove stavove i na osnovu njih formirali i ciljne grupe i ključne poruke. Želimo da stanemo na kraj zabludama koje se kao požar šire internetom. Pošli smo od onoga što se priča i došli do isinitih odgovora. Nosioci naše kampanje su ugledni crnogorski ljekari. Reći ću vam što su enigme i ko ih razbija. Za primjer izdvajamo zabludu koju objašnjava prof Laušević. Veliko nam je zadovoljstvo što je našu kampanju sa sinom podržala i doktorica Doma zdravlja, dr Biljana Dakić Poltiković”, rekao je Galić.

Na konferenciji su prikazana obraćanja Lauševića i Poltiković.

“Molimo medije da narednih dana obezbijede prostor za sve naše kolege koji su dio kampanje a to su kardiohirug dr Aleksandar Radović, infektolog dr Ivana Đuković Savović, oftalmolog dr Jelena Radojičić, epidemiolog dr Milko Joksimović, pedijatar-klinički genetičar dr Olivera Miljanović, internista-reumatolog dr Rifat Međedović, radiolog dr Saša Uskoković, interventni kardiolog dr Siniša Dragnić, grudni hirurg dr Branko Čampar, psihijatar dr Zorica Barac Otašević, predsjednica Ljekarske komore dr Žanka Cerović i uvažena ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović. Svi vam poručujemo: ne tražite lijek na internetu, vjerujte medicini. Vakcinišite se jer smo svi mi to učinili”, rekao je Galić.

Galić je kazao da u IJZ sumnjaju da u Crnoj Gori postoje četiri klastera novog omikron soja koronavirusa, iz većeg broja uzoraka. Galić je rekao da je pet slučajeva omikron soja, koji su identifikovani u Crnoj Gori, pronađeno u uzorcima iz decembra.

“Postoji sumnja na četiri klastera, iz većeg broja uzoraka. Oni su bili u kontaktu sa oboljelima od novog soja i vidjećemo koliko će ih biti pozitivno”, rekao je Galić. Na pitanje iz kojih opština su potencijalni novooboljeli, Galić je odgovorio da te podatke neće otkrivati u cilju zaštite tih osoba.

Radulović: 80 odsto hospitalizovanih su nevakcinisani

Direktorica KCCG, Ljiljana Radulović je kazala da je na bolničkom liječenju 40 odsto manje pacijenata, a da su 80 odsto hospitalizovanih nevakcinisani

“Od ukupnog broja trenutno oboljelih od korona virusa, čak njih 90 odsto ne zahtijeva bolničko liječenje jer je njihovo opšte stanje dobro. S druge strane, bilježimo pad broja pacijenata koji se nalaze u bolnicama. U posljednje dvije sedmice, taj broj je manji za 40 odsto. Precizno, u Crnoj Gori je 5. decembra bilo hospitalizovano 305 osoba. Danas, 21. decembra ih je 171”, kazala je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

Ona je dodala da po ustanovama to izgleda ovako:

“U COVID centru KCCG se liječi 62 pacijenata. Od toga, 80 odsto njih su nevakcinisani. S obzirom na situaciju u COVID zoni, molimo građane kojima je prošlo pet mjeseci od druge doze da se što prije dodatno zaštite i dobiju svoju treću dozu vakcine. OB Bar: 22, OB Pljevlja: 13, OB Bijelo Polje: 5, OB Berane: 20, OB Kotor: 21, OB Nikšić: 14, SB Brezovik: 14”, kazala je Radulović.

Po njenim riječima, povoljna epidemiološka situacija omogućila je da sa bolnicom Šarite u Berlinu nastave saradnju.

“Nakon prve grupe naših ljekara i medicinskih sestara koji su sredinom novembra radili u Njemačkoj, već 14. februara na usavršavanje u Berlin ide i još jedna grupa koju čine četiri doktora i dvije sestre”, rekla je Radulović.

Marić: Imamo preliminarno negativno mišljenje o uvođenju obaveze kovid potvrda u javnoj upravi

Državni sekretar u Ministarstvu pravde ljudskih i manjinskih prava Boris Marić naveo je da u tom resoru imaju preliminarno negativno mišljenje o uvođenju obaveze kovid potvrda u javnoj upravi.

Marić
Marićfoto: Vlada Crne Gore

“Međutim, i prošlog puta smo reki da to nije apsolutna kategorija. Pratimo međunarodne standarde, a oni kažu da postoji mogućnost uvođenja obaveze, ako ima obrazloženja”, rekao je Marić.

On je naveo da se u Ministarstvu neće zalagati za uvođenje obaveznih kovid potvrda, ukoliko ne bude razloga zasnovanih na međunarodnoj komparativnoj praksi.

Galić: Nakon treće doze, titar antitijela rapidno raste

Galić je kazao da su Nova Godina i Božić događaji od velikog epidemiološkog rizika.

On je rekao da zaštita od koronavirusa naglo pada nakon četiri do pet mjeseci, pa je zato data preporuka da se vakcinacija trećom dozom nastavi.

“Iskustvo evropskih zemalja nas je naučilo da nagli porast broja oboljelih nije samo širenje omikron soja, već i to što građani nisu primili treću, buster dozu. Što se tiče četvrte doze, radićemo analize. Nakon treće doze, titar antitijela rapidno raste”, kazao je Galić.

Borovinić Bojović, Galić i Radulović su kazali da će Novu godinu dočekati u krugu najuže porodice.

izvor VIJESTI

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još