Ukida se obaveza nošenja maski na otvorenom, dozvoljeno okupljanje do 20 ljudi

 Ukida se obaveza nošenja maski na otvorenom, dozvoljeno okupljanje do 20 ljudi

Od subote 22. maja ukida se obaveza nošenja maski na otvorenom tamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra. Epidemiološka situacija u Crnoj Gori bolja je nego u 17 država članica Evropske unije, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje.

Na konferenciji su govorili dr Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje i dr Đorđe Krnjević, direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Od subote, 22. maja ukida se obaveza nošenja maski na otvorenom tamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra. Ostaje obaveza nošenja maski u zatvorenom.

To je jedina nova mjera u odnosu na prethodnu sedmicu. Mjere će važiti do petka, 28. maja.

“U skladu sa povoljnim trendom epidemiološke situacije u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja donijelo je naredbu kojom se od subote, 22. maja ukida obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom onamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra. To je jedina novost što se tiče mjera koje će da važe, podsjećam još jednom, od subote 22. maja do petka, 28. maja. Obaveza nošenja maski u zatvorenom, ostaje na snazi, kao i sve ostale propisanje mjere”, kazao je Bajić.

S druge strane, dodao je on, u iščekivanju smo usvajanja izmjena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ukoliko izmjene budu usvojene, a prema najavama hoće, kažnjavaće se nenošenje maske prilikom čekanja u redovima ispred institucija, kao što su banke, pošte i sl.

“Zbog pojedinih proizvoljnih naslova u medijima, naglašavamo da se uslovi ulaska stranih državljana u Crnu Goru nijesu promijenili. Podsjećamo, samo državljani susjednih zemalja i to Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, kao i Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, u Crnu Goru ulaze bez uslova. Svi ostali moraju da imaju negativan PCR test ili dokaz da imaju antitijela ili da imaju dokaz o tome da su u cjelosti imunizovani makar sedam dana prije dolaska u Crnu Goru bilo kojom vakcinom protiv korona virusa”, istakao je Bajić.

Bolja situacija nego u 17 država EU

Igor Galić kazao je da je stopa obolijevanja danas najniža od jula 2020. godine. Prosječan broj zaraženih tokom prethodne sedmice bio je 76 dnevno.

Primjetan je trend opadanja od marta. Trenutno su aktivna 1.243 slučaja u Crnoj Gori.

“Imamo bolju situaciju od 17 zemalja Evropske unije”, rekao je Galić i dodao da je zabilježen pad indikatora obolijevanja u svim regionima Crne Gore, a da je najbolja situacija u južnom regionu.

U aprilu i dosadašnjem dijelu maja Crna Gora bilježi bolju situaciju od Hrvatske, dok je otprilike u istoj ravni sa Srbijom.

Kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika za čitavu teritoriju Crne Gore je sada na 173,79.

Podsjetio je da je masovna vakcinacija započela 4. maja i da je zavidna dinamika vakcinacija. Galić je kazao da je do sada aplicirano više od 151.000 doza vakcina.

Manji broj hospitalizovanih

Primjetan je značajno manji broj hospitalizovanih, a u Crnoj Gori postoji više od 410 slobodnih mjesta za najteže kovid pacijente.

Dr Krnjević saopštio je da je u Kliničkom centru trenutno hospitalizovano 39 pacijenata i da je popunjenost kapaciteta manja od 25 odsto.

“Nažalost i dalje postoje pacijenti sa teškim oblikom kovidom, ali i pacijente teškim slikama post-kovida što dodatno upozorava na poštovanje mjera”, poručio je Krnjević.

Na pitanje o kašnjenju isporuke 40.000 naručenih doza Sputnjik V vakcine, Bajić je odgovorio da je glavni razlog nemogućnost proizvođača da u ovom momentu zadovolji sve porudžbine brojnih naručilaca.

Koristi vakcinacije za trudnice veći od rizika

Kada su u pitanju trudnice, direktor IJZ kazao je da su sprovedena brojna istraživanja uključujući jedno veliko na 90.000 trudnica u SAD, ali da definitivnih rezultata još nema.

“Ipak, koristi od vakcinacije svakako su veće od potencijalnih rizika”, rekao je Galić.

Krnjević je potvrdio da je u Crnoj Gori nažalost zabilježena visoka stopa smrtnosti od virusa kovid-19.

“Veliki broj medicinski opremljenijih i ekonomski bogatijih zemalja imao je veći broj smrtnih slučajeva nego u Crnoj Gori”, rekao je Krnjević.

Broj umrlih ne prati povoljan trend opadanja

Broj smrtnih slučajeva ne prati povoljan trend opadanja broja zaraženih i hospitalizovanih zato što su ti pacijenti primljeni na liječenje prije mjesec ili nekoliko mjeseci, u vrijeme kada je epidemija u Crnoj Gori bila najteža.

Krnjević pojašnjava da ukoliko se tendencija smanjenja broja hospitalizovanih nastavi u narednom periodu imaćemo pad broja preminulih.

“Tek ćemo za nekih 15 do mjesec dana imati i taj benefit u broju smrtnih slučajeva”, izjavio je Krnjević.

Galić se zahvalio građanima na velikom odzivu za vakcinaciju i pozvao na dodatni oprez i poštovanje mjera prevencije jer opuštanja ne smije biti.

Istakao je da ne postoji nikakva sumnja u efikasnost vakcina jer su sprovedene egzaktne studije.

Sportski događaji nose veliki rizik

Na pitanje o predstojećim sportskim događajima poput finalnih utakmica ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde i finala fudbalskog Kupa Crne Gore poručeno je da ti događaju predstavljaju znatan epidemiološki rizik.

“Sve dok traje masovna vakcinacija, s obzirom da efekat vakcinacije vidimo tek 2-4 nedjelje nakon vakcinacije, tada možemo govoriti o situaciji koja može vrlo brzo iz povoljne epidemiološke situacije preći u otežavajuću. Iz tih razloga smo oprezni”, naveo je Galić.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još