Ukida se uredba o dodjeli stanova, učiniće sve da pomognu građanima

 Ukida se uredba o dodjeli stanova, učiniće sve da pomognu građanima

Vlada čini sve što može da olakša građanima kada su u pitanju cijene goriva, ali ne može zaustaviti rat u Ukrajini, saopštio je premijer Dritan Abazović. Najavio je i ukidanje uredbe o dodjeli stanova funkcionerima na prvoj narednoj sjednici Vlade Crne Gore.

On je naveo da je najveća briga Vlade šta će biti na jesen, jer ne samo da ćemo imati krizu energenata, nego i hrane.

“Ozbiljne zemlje ozbiljno razmišljaju o predstojećoj krizi. Preduzećemo sve mjere i preduzimali smo ih, a već smo imali inicijativu vezano za akciznu politiku”, rekao je Abazović na konferenciji za novinare u Vili Gorici održanoj sa predsjednicom Finske, Sanom Marin.

On je kazao da će uraditi sve što je moguće da građanima olakšaju.

Građani da štede struju i gorivo

“Molim da građani rade na uštedama električne energije i goriva. Građani dok je lijepo vrijeme da se možda više prilagode zdravim stilovima života. Nije ovo apel da se promijene navike, ali sve na svijetu čeka teška godina i ona neće zaobići ni Crnu Goru”, saopštio je Abazović.

On smatra da bi se dobrom i pametnom politikom i regionalnom saradnjom, kao i u vrijeme korone, i ova situacija mogla prevazići na najbolji način.

Abazović je rekao i da će Vlada na prvoj sjednici ukinuti uredbu o dodjeli stanova funkcionerima.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za medije u Vili Gorica, koja je organizovana povodom posjete predsjednice Vlade Finske Sane Marin Crnoj Gori.

Neke firme partijski bastioni

Abazović je naveo da će uredba biti ukinuta kako ne bi bilo dileme da će biti nastavljena praksa od ranije.

On je rekao da se, što se tiče Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, nastavlja praksa da neke firme budu partijski bastioni onih koji dijele stanove.

“Nijesam protiv politike da se građanima pomaže, ali jesam da određene firme koristimo kao partijske bastione. Da se takve prakse ne bi nastavljale, to moramo sasjeći u korjenu i sankcionisati”, poručio je Abazović.Sa današnjeg presa u Vili Gorica (Gov.me)Sa današnjeg presa u Vili Gorica (Gov.me)

On je, odgovarajući na pitanje da li je Temeljni ugovor usaglašen sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da li Demokratska partija socijalista učestvuje u konsultacijama, rekao da je dobrodošao svako ko može pomoći.

CG za politiku otvorenih vrata

“To pitanje ćemo vrlo brzo završiti. To je naša obaveza, treba da idemo dalje. To pitanje ćemo završiti na način koji predviđa zakon i Ustav Crne Gore”, naveo je Abazović.

On je poručio da Crna Gora potpuno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i aplikaciju Finske za članstvo.

„Finska može da računa na podršku Crne Gore. Radujemo se što će još dvije države ojačati NATO“, naveo je Abazović.

Crna Gora, kako je kazao, očekuje podršku Finske za učlanjenje u Evropsku uniju (EU).

Finska spremna da podrži zatvaranje poglavlja

„Objasnili smo da je to naš prioritet. Ako ispunimo naše domaće zadatke, očekujemo da Finska i ostale države EU podrže Crnu Goru“, rekao je Abazović.Finska i Švedska vode diskusiju sa Turskom: Marin (Gov.me)Finska i Švedska vode diskusiju sa Turskom: Marin (Gov.me)


Marin je kazala da su odnose dvije države veoma dobri i da je prioritet produbljivanje integracija.

„Spremni smo da podržimo zatvaranje poglavlja vaše države ako se ispune uslovi“, kazala je ona i zahvalila na podršci Crne Gore članstvu Finske u NATO-u.

Na pitanje sa li strahuje da bi Turska mogla da stavi veto na ulazak Finske u NATO, Marin je odgovorila da ta država i Švedska vode diskusiju sa Turskom i da se nada da će se situacija riješiti prije sastanka u Madridu krajem mjeseca.

„Postoji zabrinutost. Ali mi mislimo da o tim pitanjima koje je Turska pokrenula nema prepreke“, navela je Marin.

Mina/Mina bussines

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još