Ulazak u Crnu Goru moguć uz ispunjavanje uslova

 Ulazak u Crnu Goru moguć uz ispunjavanje uslova

Ministarka zdravlja kazala je da do izmjene mjera ne bi došlo da su se postojeće poštovali. Mjere na snagu stupaju sjutra i važe do 24. septembra.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na konferenciji za medije da je ohrabrujući momenat da je u Crnoj Gori 45 odsto punoljetnih građana vakcinisano bar prvom dozom, ali taj procenat mora da bude značajno bolji.

Ona navodi da je Vlada usvojila nove mjere koje stupaju na snagu 11. septembra i važe do 24. septembra, te dodala da zaključvanja i policijskog časa nema.

Borovinić Bojović je istakla da je svdbama i ostalim proslavama kao i sportskim događajima moguće da prisustvuje 100 ljudi uz uslov da ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

Broj prisutnih ovakvim događajima na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata, kako kaže, nije ograničen, ali svi gosti kao i zaposleni moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

Podsjeća da je izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata zabranjeno. Svi organizatori, kako ističe, svih navedenih događaja su obavezni da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera.

“U okviru digitalne kovid potvrde više se neće priznavati status djelimične vakcinacije. U tom smislu potvrda će biti validna samo ako lice ispunjava jedan od propisanih uslova – da je prošlo 14 dana od druge doze vakcine koja se daje u dvije doze, odnosno 14 dana od imunizacije vakcinom koja se daje u jednoj dozi”, rekla je ona.

Drugi je uslov negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14, a ne stariji od 180 dana.

“I potrebno je da osoba posjeduje negativan brzi test koji nije stariji od 48 sati”, navela jeBorovinić Bojović.

Izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata je, kako je istakla, zabranjeno.

Ona je dodala da je ulazak u diskoteke i noćne klubove omogućava samo licima koji ispunjavaju jedan od četiri uslova.

“U tržne centre mogu samo oni koji ispunjavaju jedan od uslova iz kovid potvrde”, rekla je ministarka.

Ulazak u Cg moguć uz ispunjavanje uslova

Ministarka navodi da se od 14. septembra ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako državljani Crne Gore i stranci ispunjavaju jedan od propisanih uslova: Da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi;

Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;

Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

U Crnu Goru bezuslovno ulaze, kako navodi, osobe mlađe od 18 godina (i crnogorski državljani i stranci).

Borovinić Bojović o falsifikovanim kovid potvrdama

Govoreći o falsifikovanim kovid potvrdama, Borovinić Bojović je kazala da su podnijeli prijavu Upravi policije. Ona je objasnila da je otvoren sajt na osnovu kojeg su zloupotrebljavane potvrde, zbog čega očekuju reakciju policije.

Na pitanje zašto niko uoči najavljenih masovnih okupljanja nije našao za shodno da pozove građane da ostanu kod kuće i poštuju mjere ministarka je odgovorila: “Potpuno je jasno da je odgovornost na svima. Svi  moramo da shvatimo da moramo da poštiujemo jere ako želimo da što prije prevaziđemo ovu sitauicju. Ljekari imaju zaduženje da liječe, institucije su s druge strane apelovale da se građani što manje okupljaju na bilo kojem skupu i taj će stav ostati isti. I ovom prilikom ih molim da izbjegavaju masovno okupljanje jer ona predstavljaju epidemiološki rizik.”

Osuda pokušaja žigosanja pojedinih profesora koji poštuju mjere

“Kao ljekar, moram da osudim pokušaje žigosanja kojima su bili izloženi pojedini profesori koji poštuju epidemiološke mjere. Kada sam đacima čestitala polazak u školu, obećala sam da činimo sve da one ostanu otvorene što duže.

To je juče učinio i UNICEF koji je pozvao kompletno društvo da osigura poštovanje epidemioloških mjera. Hvala svim građanima koji su se imunizovali jer, između ostalih, zahvaljujući i njima Crna Gora danas nije ušla u rigoroznije mjere”, navela je ona.

Zato sve koji to do sada nijesu učinili, još jednom poziva da ne ignorišu ovu opaku bolest i da se vakcinišu i tako svedu na minimum mogućnost od hospitalizacije uslijed infekcije korona virusom.

Takođe, ministarka je apelovala, bez izuzetka, dakada nije moguće da se održi odstojanje nosi maska, posebno u zatvorenom prostoru.

“Uz imunizaciju, to je pravi put ka očuvanju ličnog i javnog zdravlja”, kazala je ona.

Borovinić Bojović: Zahvalna kompletnom zdravstvenom sistemu

“Zadovoljna sam sa kompletnim zdravstvenim sistemo i učiniću da se primanja radnika uzdignu što prije na viši i zavidniji nivo”, navela je ministarka.

Prema njenim riječima, žalbe stižu na adresu i normalno je da postoje. Svaku od njih, kako kaže, razmatra poseban Direktorat koji se bavi isključivo ovim pitanjem.

“Kao i u svakom sistemu takvi sporadični slučajevi se dešavaju ali u svakoj sitauciji se trudim i da se lično uključim u rješavanje ovakvih problema. Da li će svi na kraju biti zadovoljni? Vjerovatno ne, jer je to nemoguće. Ali težimo da gotovo svi budu zadovoljni i ispravimo sve greške iako se već duže vrijeme nalazimo u teškom trenutku u kome su svi kapaciteti u apsolutnom i punom pogodu”, dodala je Borovinić Bojović.

Galić: Nošenje maski ne šteti zdravlju djece

Direktor IJZ Igor Galić osvrnuo se na nošenje maske u školama, te naveo da nošenje maski ne šteti zdravlju djece, već štite njihovo zdravlje.

“Najviše oboljelih su građani od 20 do 39 godine, od preminulih 86.5 odsto nevakcinicani pacijenti Više od trećine trenutno oboljelih su građani od 20 do 39 godine života. Nažalost, upravo oni koji su najčešći prenosioci virusa najmanje su vakcinisani – odziv je od 20 do 30 odsto u ovim kategorijama, pa ispaštaju stariji od njih – u porodicama, radnom okruženju”, naveo je Galić.

Kako dodaje, prema podacima koje Institut za javno zdravlje dobija od bolnica, 86.5 odsto preminulih od korona virusa od 4. maja do danas, bili su nevakcinisani pacijenti. Njih 95 odsto su, kaže Galić, bili pacijenti od 70 do preko 90 godina.

“Međutim, da je ovo bolest koja ne poznaje godine, a što je opasna predrasuda i među mlađima u Crnoj Gori, nažalost, dokazuje da je među preminulima pet odsto pacijenata od 30 do 70 godine. CG prednjači u testiranjju, letalitet niži nego na nivou svijeta i EU Kada se govori o stopama zaraze, naglašavam da je, u tom kontekstu, važan obuhvat testiranih i Crna Gora, u tom smislu, prednjači u odnosu na najveći broj zemalja regiona, ali i šire. Mi testiramo više od npr. Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije”, nave je Galić.

Prema njegovim riječima, masovno testiranje omogućava praćenje epidemije i daje jasniju epidemiološku sliku.

U isto vrijeme, kaže, od ukupnog broja zaraženih, od početka pandemije do danas, u Crnoj Gori se oporavilo 98.5 odsto građana.

“Letalitet, odnosno broj preminulih u odnosu na broj zaraženih, u Crnoj Gori je, dakle, 1.49. Letalitet u Crnoj Gori niži je nego na svjetskom nivou ili nivou EU. Na svjetskom nivou, letalitet iznosi 2.1, a u EU je 2.06. Crna Gora ima niži letalitet npr. od Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Italije, Grčke, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država… Vrijeme da Crna Gora nauči da cijeni svoje zdravlje.

U konačnom, s obzirom na to da pandemija traje, a da Crna Gora mora da nauči da cijeni svoje zdravlje, još jednom pozivam sve građane, posebno one od 20 do 39 godine da na vrijeme urade što treba – da se imunizuju i tako zaštite prvo sebe, ali i svoje okruženje”, naveo je Galić.

Svjedočanstva iz bolnica, kako dodaje, govore o tome da je kasno kad se pacijenti u bolnici zapitaju “A, šta da sam se vakcinisao” ili “Žao mi je što to nijesam uradio”.

“Ministarstvo zdravlja je do danas obezbijedilo preko tri četvrtine miliona doza vakcina, red se ne čeka, nema plaćanja, a, za razliku od većine zemalja svijeta, u Crnoj Gori će i epidemiološki timovi doći u vaš dom ili na radno mjesto da bi vas vakcinisali”, zaključio je Galić.

Radulović: Moj stav kao direktora je da se rad KCCG ne obustavlja, te da nastoje da taj zadatak ostane prioritetan

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kaže da je u bolnicama 402 pacijenata, te da KCCG radi u punom kapacitetu.

“U ovom trenutku, u Crnoj Gori je u bolnicama 402 COVID pacijenata. Na mehaničkoj ventilaciji su četiri pacijenta, a na neinvazivnoj je njih 24. Procentualno, oko 95 odsto hospitalizovanih diše bez pomoći mašina. Najviše pacijenata je u Kliničkom centru Crne Gore – 113. Nevakcinisani čine oko 85 odsto. U Baru je 83; u Beranama 81; u Brezoviku 33; u Kotoru 35; u Bijelom Polju 30; u Pljevljima 17 i u Nikšiću deset”, navela je ona.

Kako ističe, Klinički centar Crne Gore nastoji da iznese teret i da sve vrijeme radi i za COVID i za ne-COVID pacijente.

“Na svim klinikama se radi u punom kapacitetu. Na primjer samo tokom prošle nedjelje, na Poliklinici je pregledano 6.262 pacijenta. Odluku o tome da od decembra do danas radimo u punom kapacitetu podržavaju svi doktori sa kojima sam u sve vrijeme u kontaktu. Moj čvrst stav kao direktora je da se rad KCCG ne obustavlja. Nastojimo da taj zadatak ostane prioritetan”, navela je Radulović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još