Ulcinj- grad ptica

 Ulcinj- grad ptica

foto NVO dr Martin Šnajder Jakobi

Povodom Svjetskog dana ekologije pokrenuta je inicijativa brendiranja „Ulcinj- grad ptica“, uz postavljanje 20 kućica za ptice u jezgru grada i okolnih parkova.

” Povodom Svjetskog dana ekologije, koji se obilježava 22. Februara, MSJA je uz podršku JU OŠ „Maršal Tito“, za đake petog razreda organizovala prezentaciju na ovu temu. Ovo je bio i lijep povod da se đacima (15 đaka iz odeljenja albankog jezika i 15 đaka crnogorskog odeljenja) približi ideja koju smo planirali, a to je brendiranje Ulcinja kao grada ptica, tako što smo odlučili da postavimo kućice za tri vrste ptica:  Ćuk, Velika i Plava sjenica” saopštili su iz organizacije dr Martin Šnajder Jakobi.

Tokom prezentacije, kako navode, učenici su imali mogućnost da se na interaktivan način upoznaju sa opisom  „ekologije“ i sa odabranim vrstama ptica, za koje smo obezbjedili kućice.

” Postavljanje kućica u jezgru grada ima za cilj da aktivno uključi mlađe generacije u zaštiti životne sredine, da ih senzibiliše o promjenama koje je ljudski faktor prouzrokovao, kao što je prekomjerna izgradnja i neplanska urbanizacija i samim tim sužavanje prostora za životinje, u ovom slučaju ptice, kao i da konkretno ukaže na značaj koji ptice imaju na kvalitetniji život ljudi. Ujedno , željeli smo djeci da ukažemo i šta mi možemo da uradimo kako bi smo ublažili gubitak njihovog prostora, a istovremeno da uživamo slušajući njihovo cvrkutanje i posmatrajući njihov let”, navode iz NVO dr Martin Šnajder.

Društvo MSJA je doniralo gradu 20 kućica za ptice, od kojih je deset postavljeno na dionici od zelene površine ispred zgrade Opštine Ulcinj,  duž Bulevara Skender Beg preko Ploče do Pristana (preko puta Holegra).

Akciji je prisustvovalo 23 učenika, zajedno sa direktoricom JU OŠ „Maršal Tito“ Medinom Čoba i nastavnicom Feridom Hajdinaga.

Kao dodatna motivacija da se aktivno uključe u brigu i njegu, MSJA je objavila i nagradnu igru za učesnike ove akcije.

” Naime, prvi đak koji uoči i prijavi MSJA da je kućica „naseljena“ dobija kao poklon jedan primjerak kućice za ptice za svoju baštu, dok će drugi i treći đak kao nagradu dobiti knjigu „Crna Gora između planina i mora pejzaž i biodiverzitet “ koju je objavila Agencija za zaštitu životne sredine”, kazali su organizatori akcije.

Akciju su podržali i Služba zaštite i spašavanja Ulcinj, Odjeljenje bezbijednosti Ulcinj, mladi sportistiti KK Ulcinj 1976, kao i MSJA volonteri. Događaju su se pridružili i predsjednik Opštine Aleksandar Dabović sa saradnikom Artanom Osmanijem.

” Raduje nas činjenica da je predsjednik pokazao veliko interesovanje da zajedno pokrenemo i izradu logoa „Ulcinj grad ptica“. Narednih dana ćemo na zajedničkom sastanku dogovoriti sve detalje kako bismo u što kraćem roku napisali i objavili konkurs”, kazali su iz NVO dr Martin Šnajder.

Zajedno sa sportistima KK Ulcinj 1976 i Službom za zaštitu i spašavanje Ulcinj, narednog petka, u koliko vrijeme posluži, nastavlja se akcija postavljanje posljednjih 10 kućica za Ćuka na Meterizima i u Borovoj šumi – Pinješ. Aktivnost je dio projekta “„Ulcinjska solana – zaštita, obnova i očuvanje ključne močvare za prirodu i ljude“ koju finansira MAVA.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još