Ulcinj ponosan na filantropkinju Sabru Dečević

 Ulcinj ponosan na filantropkinju Sabru Dečević

foto privatna arhiva

Ulcinjanka Sabra Dečević, dobitnica je spacijalne nagrade za filantropiju  “Iskra”, Fond za aktivno građanstvo (FAKT). Sabra, je udata u Tuzima, gdje danas I živi, a godinama aktivno doprinosi procesu socijalne inkluzije.

Sabru u Ulcinju, pamti omladina, kada je još prije 20 godina počela rad sa mladima u tadašnjem PRONI-ju. Lijepa sjećanja na rad sa Sabrom, druženje, interesantne radionice, podsticanje na kreativan rad, pamte brojne generacije djece iz Ulcinja, koji su danas odrasli ljudi. Počela je da se bavi ovim poslom veoma mlada, iz ljubavi I iskrene želje da pomogne I doprinese svojoj zajednici, I u tome je uspjela I uspjeva I danas. Specijalna nagrada za filantropiju, to I potvrđuje.

Sabra u razgovoru za portal Ulcinj ne krije sreću zbog Iskrine nagrade.

“ Ovo priznanje je najveće priznanje u zemlji, u vezi sa dobročinstvo, i jako sam sretna što su me kolege i koleginice predložile, jer nije sve u novcu i ne može se sve mjeriti novcem. Oni su prepoznali moju volju i želju da pomognem, pa je ovo priznanje ne samo moje priznanje već priznanje svih mojih zaposlenih i angažovanih u organizaciji Djeca Crne Gore. Ovo priznanje je dokaz da smo na dobrom putu i da treba i dalje da budemo podrška zajednici u kojoj živimo i u kojem ovo udruženje djeluje”, istakla je Sabra. 

Kako navodi, tokom 2019. godine imali su jedan odličan projekat, koji se bavio ispunjenjem želja djece sa smetnjama u razvoju.

“Za taj projekat smo trebali isto tako da animiramo zajednicu i da prikupimo određena sredstva kako bi nam donator mogao udvostručiti iznos za realizaciju projekta. Prikupili smo oko 2.500 eura, tako što smo organizovali donatorsko veče i izložbu radova učenika sa i bez smetnji u razvoju.  Projekat su osmislila upravo djeca sa smetnjama u razvoju, tako što su nam govorili svoje želje, gdje bi voljeli da šetaju, šta bi voljeli da vide, koje bi igre voljeli da igraju”, priča Sabra, I dodaje da su tokom tog projekta, djeca naučila da od recikliranog materijala prave ukrasne predmete.

“ Čak smo I ideje za preduzetništvo sa njima razvili, šetali i organizovali piknike, vozili se brodom na Skadarskom jezeru, penjali se u avanturistički park, kupali se u bazen, organitzovali bazar i dobili vrijedne poklone”, istakla je Sabra. 

Ona ističe I da je veliki doprinos za opštinu Tuzi dat u dijelu pružanja besplatnih servisa podrške za djecu sa smetnjama u razvoju.

“ Kroz projekat „Ravnopravni i bez diskriminacije“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, pokrenuli smo izradu Lokalnog akcionog plana za zaštitu LSI od diskriminacije i promociju jednakosti za 2021-2023 godinu, koji sprovodi Opština Tuzi, te se nadamo da ćemo uspjeti realizovati većinu predviđenih aktivnosti u partnerstvu sa svim relevantnim institucijama koje djeluju u toj Opštini, jer bez te saradnje nema ni napretka u zajednici” , kazala je Sabra. 

Tokom 2020.godine, kako navodi, realizovana su i dva projekta gdje su umjesto predviđenih aktivnosti, zbog Covid-a 19 I ukupne situacije, realizovali dva literarna i likovna konkursa na teme „Obrazovanjem protiv predrasuda“ i „Ravnopravni i bez diskriminacije“ za 12 osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori u nekoliko opština: Ulcinj, Bar, Tuzi, Pljevlja, Bijelo Polje, Herceg Novi i Tivat.

Sve ove projekte Sabra je sa svojim timom realizovala srcem. Da radi ovaj posao iz ljubavi,znaju svi koji poznaju Sabru, a Ulcinjani se ponose njom. 

DAVANJEM PROMOVIŠEMO SVOJE VRIJEDNOSTI I NAČIN ŽIVOTA

Sabra kaže I da su ljudi u Crnoj Gori spremni da pomognu.

“ Prema podacima koje sam dobila baš tokom dodijele Iskre, može se reći da Crna Gora prednjači u regionu, u odnosu na druge zemlje iz okruženja, u davanju i filantropiji. Mislim, da I to dosta zavisi od povjerenja koje kompanije ili pojednici imaju prema određenim akcijama i načinu na koje se stvari prezentuju. Možda još uvijek nemamo podignutu svijest o tome da sa davanjem ne samo da pomažemo drugom, već promovišemo svoje vrijednosti i način života i dajemo mogućnost da i drugi dobiju bolju priliku u životu i bolje uslove življenja. Iako u našem programu nije predviđeno da se bavimo dobročinstvom u dijelu prikupljanja i darivanja novca ili namirnica porodicama kojima je to potrebno, ostajemo otvoreni da se i time bavimo, ukoliko vidimo da ima prostora i volje građana da se priključe ovakvim akcijama”, kazala je Sabra.

 Nažalost, ističe ona,  broj porodica u socijalnoj potrebi raste svakim danom sve više, i NVO sektor je u ovom slučaju podrška institucijama koje se bave socijalnim davanjima. 

Organizacija Djeca Crne Gore sada realizuje dva projekta.

“ Oni se direktno ne bave filantropijom ili dobročinstvom, ali naknadno uvijek gledamo neku mogućnost da unaprijedimo rad poludnevnog boravka sa većom podrškom za djecu koja tu dolaze, jer je to trenutno jedino mjesto gdje se sa njima individualno radi, kako bi mogli da postignu svoje obaveze u školi i bolje uče”, kazala je Sabra. 

Što se tiče nekih budućih planova, Sabra smatra da kao organizacija treba da ostvare saradnju sa svim drugim većim organizacijama, koje mogu da im budu podrška u ostvarivanju planova, kako bi proširili  aktivnosti u zajednici i bili još veća podrška roditeljima djece sa smetnjama u razvoju u opštini Tuzi.

SABRIN RAD KROZ GODINE UNAZAD

U NVO sektoru Sabra je od 2000. Godine.

“ 20 godina radim sa mladima kroz rad u nekoliko nevladinih organizacija. Tadasnji PRONI u Ulcinju a sada Forum MNE, zatim Biznis start-up Centar Bar, Novi Horizonti Ulcinj, Save the Children kancelarija u Podgorici, Savjet Evrope, a u poslednjih 11 godina i rad na socijalnoj inkluziji i inkluzivnom obrazovanju kroz rad u NVU Djeca Crne Gore. Ovo udruženje sa sjedištem u Tuzima je i proizašlo iz organizacije Save the Children, tako što su bivši zaposleni u ovoj organizaciji osnovali udruženje Djeca Crne Gore”, navodi Sabra.

Kako je kazala, tek 2016.godine u Tuzima su otvorili poludnevni boravak za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju i najviše u oblasti inkluzivnog obrazovanja. 

“ Pošto je ovo bio prvi takav boravak u Tuzima, gdje djeca besplatno dobijaju podršku i servise podrške, dobili smo veliki broj djece sa kojima smo svakodnevno radili i kroz taj rad smo I bolje upoznali i probleme sa kojima se njihove porodice nose svaki dan, na kakve prepreke nailaze pri ostvarivanju svojih prava, i koliko ponekad nedostaju prave informacije koje će uputiti roditelje na prava vrata”, kazala je Sabra.

Prema njenim riječima, u posljednje dvije godine imaju i veću podršku opštine Tuzi, jer je organizacija dobila poseban status zbog djelatnosti sa kojom se bavi i osjetljivosti posla.

“ Kroz povezivanje sa raznim organizacijama iz zemlje i sveta, a ovdje bih pomenula mrežu organizacija Arigatou International, uključeni smo u njihove programe za smanjenje siromaštva kod djece i svake godine realizujemo različite akcije prikupljanja namirnica i robe za socijalno ugružene porodice. Svake godine, jednom godišnje, mi organizujemo tu akciju uoči Svjetskog Dana borbe protiv siromaštva koji se obilježava 17. Oktobra. Obično uspijemo da prikupimo namirnice za oko 50 porodica koje su socijalno ugrožene. Nažalost, kao organizacija nemamo kapacitete da se svaki mjesec organizujemo kako bi pomogli ovim porodicama, jer nemamo ljudskog resursa koji bi mogao da ovako nešto uradi”, istakla je Sabra. 

Humanitarne akcije, kako navodi, organizuju na različite načine.

“ S obzirom na situaciju sa Covid 19 virusom tokom 2020.godine, i pošto smo u Tuzima u jednom trenutku bili zatvoreni, naše aktivnosti I akcije u humanitarnom dijelu su se pojačale u odnosu na potrebe. Bez obzira na pomoć i podršku koju je opština Tuzi dobila, bilo je potrebno, da se posebno djeci, obezbijedi još nešto što će ih obradovati, što će im skrenuti misli. I to nešto nije se mjerilo novcem, već željom i voljom da se neko dijete obraduje”, kazala je Sabra.

DJECA SU SREĆNA KAD USREĆE DRUGE

Talas darivanja, kako navodi, svojim vršnjacima -djeci sa smetnjama u razvoju, koji su članovi njihovog udruženja započeli, krenuo je od učenika OŠ “Mahmut Lekić” iz Tuzi.

“ Prikupljena su sredstva u iznosu od oko 84 eura, da se djeci kupe slatkiši, a kasnije kao neki lanac počeli su da se javljaju i druge organizacije kao NARDOS, Fond za aktivno građanstvo-FAKT, Građanska alijansa, Norveška ambasada, UNICEF, Grupa 848,  itd.. Moram spomenuti da smo imali I pojedince koji su darivali, pa je tako jedno dijete sa smetnjama u razvoju izrazilo želju da obraduje ostalu djecu, članove Udruženja, sa paketom slatkiša, pa je zamolio roditelje da mu u toj akciji pomognu. Ne mogu vam opisati njegovo oduševljenje, a i ostalih, kada se ova akcija realizovala. To dijete zna šta znači davati drugima, i on je srećan što je nekome pomogao ili što ga je obradovao i to je suština darivanja, da djeca nauče da daju I da pomognu onima kojima ta pomoć treba”, poručila je Sabra.

Pročitajte još