Ulcinj u hroničnoj besparici, zato nulta tolerancija u naplati prihoda

 Ulcinj u hroničnoj besparici, zato nulta tolerancija u naplati prihoda

izvor rtcg

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari gostujući u emisiji “Link”, kazao je da taj grad ima hronične finansijske probleme, ali da će učiniti sve da povećaju naplatu taksi i naknada i u tom dijelu će kako je kazao biti nulta tolerancija.

Kako je istakao Opština duguje 8, 56 miliona eura, a podatak da je 5. juna na žiro računu imala svega 12.000 eua na poetku ljetnje sezone najbolje govori u kakvim su problemima i kako se opština vodila u prethodnom periodu.

“Stigla nam je opomena za naplatu duga od Regionalnog vodovoda, ali uspjeli smo u krakom roku maltene za jedna dan da sa direktorom te institucije platimo dio i odložimo plaćanje drugog dijela za koji će se napraviti neki sporazum o izmirivanju”, kazao je Bjaraktari.

Naglasio je da Opština ima puno problema, ali da je nova uprava za kratko vijeme uspjela da obavi neke pripreme za sezonu.

“Uspjeli smo i da riješimo problem raskopanih ulica, koje su pravile problem građanima i gostima. Njihovo asfaltiranje će početi danas i izvinjavam se građanima koji su trpjeli posljedice. Odradili smo najviše što smo mogli i danas će početi asfaltiranje. Imamo i plan da unaprijedimo stanje čistoće u gradu. Preduzećemo korake da se saniraju divlje deponije i grad uopšte mora biti čistiji, a tu nam moraju pomoći i građani, jer koliko god komunalne službe bile ažurne, ali građani ne pomognu malo se može uraditi. Tako da zajedno sa građanima da to postignemo”, kazao je on.

Namjera je da se napravi reorganizacija lokalne uprave koja nije rađena 20 godina.

“Najveći problem je naplata opštinskih taksi i prihoda i po tom pitanju ćemo imati nultu toleranciju. Čim se bude imenovao sekretar za finansije, a to je najvjerovatnije ponedjeljak, ući ćemo u tu problematiku dublje i videjti kako da te stvari rješavamo efikasnije. Problem je i naplata boravišne takse, nijesmo imali turističku inspekciju i u tom dijelu smo napravii prve korake, tako da uskoro očekujemo formiranje i tog tijela koje će pomoći u naplati ovih taksi”, kaže Bajraktari.

Ističe da je Opština u sanacionom programu i naišli su na razumijevanje nadležnih ministarstava. Kako budu poboljšavali svoje naplate tako će, kako je kazao, i obaveze prema državi biti redovnije.

Sve spremno za sezonu, naplata boravišne takse 30 odsto bolja 

Bajraktari ističe da bi sezona prema najavama trebalo da bude odlična, već sada je naplata boravišne takse 30 odsto bolja.

“Sve je spremno za goste i očekujemo veoma dobru sezonu. Cijene usluga i smještaja biće na nivou prethodne godine koliko je to moguće, s obzirom na ekonomsku sitiuaciju i rast cijena”, navodi predsjednik ulcinjske opštine.

Bajrakrati napominje da ih čeka realizacija dva velika projekta vodovoda i kanalizacije. Što se tiče projekta vodosnabdijevanja do kraja mjeseca očekuje potpisivanje ugovora vrijednog 20 miliona eura, a onda bi radovi mogli da počnu na jesen.

“To je najveći projekta u Ulicinju u posljednjih 30 godina, kredit je obezbijeđen još od 2015. godine, prošao je grejs period, ali šta je tu je, moramo gledati naprijed, a ne u prošlost. U pitanju je zamjena 60 kilometara uglavnom azbestnih vodovodnih cijevi. 4. jula imamo sastanak sa Vodakomom i firmom Jedinstvo kao izvođečem i ako riješimo neke nedoumice, biće potpisivanje ugovora i radovi bi mogli da počnu nakon sezone u septembru ili oktobru. Eksproprijacija je bila problem i nadamo se da će i to biti riješeno do jeseni”, naglašava Bajraktari.

Rađena je i kanalizaciona mreža za četiri naselja zbog čega su ulice u dužem periodu bile i raskopane, ali kaže da moraju biti i aktivniji i Opština i Vlada, da bi se poštovali rokovi.

Najavio je za jesen i uređenje Velike skele koja je trebala da počne u martu, ali zbog nekih političkih poena to nije urađeno.

“Izvođač je izabran i radovi počinju u spetembru, biće nekih manjih izmjena koje se tiču zahtjeva građana Starog grada za parkinge i tu ćemo izaći u susret”, kaže on.

Projekat trim staze od Hotela Albatros do Rta Đerane je završen i realizacija će početi na jesen. Sa Morskim dobrom treba da dogovore i obnovu Pristana, i raspisivanje međunarodnog konkursa, kako bi oblik Pristana promijenili i bio jedan prestižan projekat za CG.

Most na Bojani je, kako dodaje, veliki projekta koji će promijeniti Ulcinj.

“Nova vrijednost i nova šansa i u ekonomsko i u turističkom i kulturološkom smislu. Idejni proijekt je već završen i nadamo se da će se poštovati rokovi i most biti završen do avgusta 2024.

Bajraktari je naglasio da je Solana ogroman problem koji prevazilazi lokalnu upavu.

“Imali smo sastanak u Ministarstvu ekologije i obećavam da ćemo mi u lokalnoj upravi biti proaktivni u rješavanju tog problema. Želimo jedinstven lokalitet, da vratimo proivodnju soli i napravimo ekološki lokalitet. Treba vremena i ulaganja, ali sigiran sam da ćemo zajedinčki naći najbolji model da dođemo do dobrog rješenja. Treba Opština da formira preduzeće, ali dok se ne riješe finansijski problemi to neće biti lako izvodljivo bez pomoći sa strane”, naglašava Bajraktari.

izvor rtcg

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još