Ulcinjani nezadovoljni projektom za hitnu sanaciju na Adi

 Ulcinjani nezadovoljni projektom za hitnu sanaciju na Adi

foto Portal Ulcinj

Raspisivanje tendera za Projekat hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, ne ohrabruje ulcinjane. Nije projektom zadovoljan ni predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, niti direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović. Razlog nezadovoljstva je to što nije predviđeno da se naper postavi ispred objekata Ulcinjske rivijere.

Iz Morskog dobra, pak kažu, da je to rješenje uradio stručnjak, profesor Sava Petković, inače obrađivač Studije kojom se traži trajno rješenje zaštite i revitalizacije plaže na Adi.

foto Portal Ulcinj

“ Kao prioritetnu mjeru projekat podrazumijeva izgradnju napera u dužini do 130 metara, širine osam metara i dva metara visine. Taj naper se postavlja od džambo vreća koje se pune pjeskom. Za taj posao je opredijeljeno 50. 000 eura koje su ovom momentu bile jedina dostupna sredstva koja se mogu korisititi za hitnu mjeru iz fonda sredstava Morskog dobra,  a od preostalog dijela sredstava, ako preostane,  planirano je i nasipanje”, kazao je Info birou zamjenik dir JPMD Dragan Marković.

ilustracija

On nije komentarisao kvalitet rješenja i negodovanja koja stižu iz Ulcinja.

“ Ja se lično ne bih usudio da komentarišem kvalitet rješenja, jer nijesam stručnjak za tu oblast. Drugačije nijesmo mogli odraditi, nego tražiti od toga ko je već angažovan da napravi neku hitnu mjeru. Jer u boljoj je prilici nego svi drugi akteri da da neki predlog”, istakao je Marković  

Prvi čovjek Ulcinja kazao je da je situacija na Adi vrlo teška. “ Naperi su trebali da se postave ispred objekata Ulcinjske rivijere, jer jedino na taj način mogli smo spasiti taj krug od po deset vila . Tender je raspisan, to pripada Morskom dobru , ali i Ulcinjska rivijera mora da bude dio tih hitnih mjera.  U težnji i želji da  se zaštiti taj prostor , ja bih volio da se što prije zatvori taj tender”, kazao je Nrekić i istakao da od sastanka koji je održan polovinom oktobra, nije dobiojao nove informacije o planiranim mjerama na sanaciji i zaštiti Ade.

“Ja sam tada, na tom sastanku, kao laik predložio da se postavljaju šipovi, kao i džambo vreće. To bi zaštitilo objekte, međutim, šta je poslije rađeno, ja nisam obaviješten”, kazao je Nrekić.  

Iz Morskog dobra podsjećaju da već više godina, po odluci Vlade, nadležne institucije -Uprava za vode, JP Morsko dobro, HTP Ulcinjska rivijera, zajedno rade na problemu erozije,  koja traje već decenijama.

foto Portal Ulcinj

“ Uprava za vode je radila ono što je njihova nadležnost a to je regulacija toka Bojane, mi smo podržali taj projekat, odnosno, po zaključku odluke Vlade, prenosili smo sredstva za radove koje izvodi Uprava za vode”, navodi Marković.

On podsjeća da je dio pijeska koji je dobijen iz produbljivanja korita, deponovan u svrhu nasipanja plaže na Adi,  koja je zahvaćena erozijom. “ U ranijem periodu HTP Ulcinjska rivijera pred svaku sezonu nasipala je pjesak. Epilog toga je da je u toku zimske sezona taj pjesak more odnosilo , uz to je erozija osnovnog tla napredovala i evo došla , od prišle jeseni, i  do objekata. Na to smo reagovali svi”, navodi Marković, i dodaje da je odlučeno da se  uradi jedan mali projekat za hitne mjere.

“ To je ono što mi sada realizujemo, a uz to ide analiza Studije koja bi trebalo da definiše trajno rješenje.  Vrlo je moguće da rezultat bude nešto što se zove menadžment upravljanja tim nanosom, za što bi trebalo uraditi program, kako se prate ti radovi. JP je u  svoj plan opredijelilo dio finansijskih sredstava koje nam odobrava Vlada  – 300 hiljada eura, koje bi naredne godine utrošili za radove na trajnoj zaštiti”, rekao je Marković.

On navodi da je rok za završetak radova, predviđenih hitnim mjerama, 15 dana.

JP Morsko dobro

“ Zaviće i od toga kakvu tehnologiju bude izabrao izvođač . To je 1500 kubika, nije preveliko, s obzirom da je deponija materijala neposredno uz lokaciju gdje treba postaviti naper”, rekao je Marković.

Pročitajte još