Ulcinjani njeguju kult narodne nošnje

 Ulcinjani njeguju kult narodne nošnje

foto FB postavka iz Muzeja

Dvije sestre, Feriha i Vjolca, od malena izrađuju Ulcinjsku narodnu nošnju. Zanat su učile od majke i tetke. Svoje znanje voljeli bi da prenesu ćerkama i snajama, jer kako kažu, ovaj zanat polako izumire. Ali ono što ne izumire su običaju, pa se tako Ulcinjske nevjeste vjenčavaju u narodnoj nošnji. 

“ Mi u ovim godinama volimo da radimo, a omladina slabo, nemaju volju da uče ovaj zanat. Ipak običaji ostaju, nošnja nikada ne može da izumre. Svaka mlada se vjenča u nošnji. Uglavnom nošnju nose kada se vjenčavaju u džamiji”, priča Ferihaja Lunji.

foto FB – sestre Feriha i Vjolca

Vjolca Dibra pojašnjava da Ulcinjska nošnju čine dimija, brez, košulja, jelek i kapa.

“ Glavni je jelek, taj rad je jako težak. Ali ko voli, uživa dok ga radi. To se radi na đerđefu, ide sve polako, ali je jako bitan i materijal. Naručujemo ga iz Francuske, tertif se zove. Ima bijeli I žuti”, objašnjava Vjolca.

Ulcinjski jelek

Za košulju, kako kaže, potrebno je pet metara materijala. Za dimije , čak sedam metara, da bi izgledale kako treba. Kapa je tek, kažu sestre, posebna priča.

ULCINJSKA KAPA KOŠTA OSAM HILJADA EURA

Ulcinjska kapa vrijedna 8.000 eura- rad sestara

“Kapa se sastoji od bisera, moraju biti original I zlatnih dukata. Kapa ima od 120 do 130 bisera, dok dukata bude 50 ili 51. Rijetko ko pravi sa 48 , uglavnom je na kapi 51 zlatni dukat” kaže Feriha.

Ostali djelovi nošnje koštaju 1.200 eura.

“ Skupa je nošnja, ali uz kapu koja je original košta 9.200 eura”, kaže Vjolca.

Na pitanje da li ljudi I sada naručuju I kupuju original kapu, kaže: “ Kako da ne, ima , baš puno njih traži. Dosta porodica želi da njihova ćerka u miraz ponese original nošnju. Takav je običaj I poštuje se”, kaže Vjolca.

ženska i muška Ulcinjska narodna nošnja- rad sestara

Postoje porodice, dodaje ona, koje nijesu u mogućnosti da kupe nošnju, ali imaju želju da je nevjesta obuče. “ Tada iznajmimo nošnju. To smo počeli da radimo da bi udovoljili svima, da svaka nevjesta ima mogućnost da obuče nošnju. Da udovoljimo svima. Nošnja se izdaje I za druge prilike, kad recimo idu po mladu. Žene najbliže sa mladoženjine strane, koje su udate, oblače nošnju po običaju. I tako su svi zadovoljni. A ko je jednom kupi, ima je za svaku priliku,”  kazala je Vjolca.

foto FB

Pored ženske nošnje, sestre izrađuju I mušku, ali je dosta manje potražnje za njom.

“ Mušku nošnju radim uglavnom za folklorna društva, po potrebi. Iako se mlada uglovnom vjenčava u nošnji u džamiji, muškarci to ne praktikuju kod nas. Desi se da iz inostranstva traže mušku nošnju da obuku za vjenčanje, dok kod nas to ne praktikuju”, kaže Feriha.

Sestre izrađuju I marame, koje su takođe obavezan detalj.

“ Uz vjenčanicu nevjesta nosi maramu, oko ruke, napravimo obruč da je stavi oko prsta I da joj ne smeta . Izrađujemo I pojaseve. Sve to radimo ručno. Dosta nam traže za miraz I miljee. Njih pravimo od čiste ruske vune, a okolo bude I heklanog rada ili detalja po sredini. Jako su kvalitetni. Možete da ih kuvate, perete kako hoćete, neće mrdnuti”, navodi Vjolca.

foto FB

Tu si nezaobilazne crvene marame. Njih nevjete nose za djevojačko veče. Rade I bijele, za dan vjenčanja, a I u drugim bojama, po želji.

Feriha I Vjolca su podijelile posao. Tako da su jedine koje rade kompletnu nošnju.

Čuvaju sestre I nošnje svojih predaka, a najstariji komad koji imaju je ženska košulja stara preko 150 godina.

Pročitajte još