Ulcinjski hotelijeri: ” Ulcinj je leglo prosjaka”

 Ulcinjski hotelijeri: ” Ulcinj je leglo prosjaka”

Pristan

Peticiju za rješavanje problema organizovanog prosjačenja u Ulcinju pokrenuli su hotelijeri, restorateri, zakupci plaža, ali I predstavnici vjerskih zajednica- Pravoslavne crkve, Katoličke crkve I Islamske zajednice. Oni su angažovali I pravnog zastupnika Nebojšu Golubovića, kako bi animirali grad I opštinske nadležne službe da konačno stanu na put ovom problemu, koji je posebno izražen tokom ljetnjih mjeseci.

” Naš grad je postao leglo prosjaka. Turisti koji dodju ne mogu da prošetaju Malom plažom, ne mogu da uđu u lokal. Sjedneš u lokal kao turista, da pojedeš nešto u restoranu , uzmu ti picu sa stola. Trenutno u predsezoni ima ih preko 50, zamislite šta će biti za mjesec , kada bude špic sezone”, kazao je Šaćir Molić, hotelijer iz Ulcinja.

Kako bi pokušali da suzbiju problem prosjačenja, danas je u Opštini održan I sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad, Granične policije, OB Ulcinj I Komunalne policije. Potpisnici peticije očekuje prve rezultate već u narednih deset dana

” Pristan, mjesto koje bi trebalo da bude I jeste mjesto okupljanja lokalnog stanovništva I turista, maltene je okupiran tokom večernjih sati sa prosjacima koji se nalaze na svakom ćošku. Najviše su to djeca, koju neko na žalost, instruira, zloupotrebljava, na jedan jeziv način”, rekao je advokat Nebojša Golubović.

Potpisnici peticije su svjesni, kako kažu, da problem prosjačenja ne može biti iskorijenjen, ali vjeruju da koordiniranim radom nadležnih slućbi, može biti znatno umanjen.  Golubović ukazuje I da je ovo problem kojim bi dražava trebala ozbiljno da s epozabavi

” Svu tu djecu neko  mora dovesti u Ulcinj, dosta te djece dolazi iz drugih gradova, možda i najveći dio..Neko koordinira njihov smještaj I njihov rad I nažalost koordinira I sa tom zaradom koju ta djeca donose nekome, negdje..Što će reći da je pred državnim organima itekako ozbiljan posao

Problem prosjačenja je akutni problem opštine Ulcinj, a ove godine broj prosjaka, mahom djece, premašio je, što se može uočiti na terenu, sve ranije godine.

OPŠTINA:

I iz Opštine su informisali javnost o danas održanom sastanku.

” Prisutni su saglasni da prosjačenje predstavlja ozbiljan problem koji zahtjeva temeljno rješavanje, jer ima izraženo negativan uticaj na turističku sezonu i imidž opštine. Posebno zabrinjavajuće je to što se u prosjačenju organizovano zloupotrebljavaju  maloljetnja djeca” , naveli su iz Opštine.

Na sastanku je dogovoreno da se od sjutra veče krene sa intenzivnim zajedničkim akcijama suzbijanja ove pojave na Pristanu i drugim frekventnim lokacijama u gradu.

Takođe, biće formirano posebno koordinaciono tijelo na nivou opštine od predstavnika svih relevantnih institucija čiji će zadatak biti da na dnevnom nivou prati aktivnosti koje imaju za cilj suzbijanje prosjačenja i navođenja male djece na prosjačenje.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još