Ulcinjski odbornici jednoglasno za vodosnabdijevanje naselja Kruče

 Ulcinjski odbornici jednoglasno za vodosnabdijevanje naselja Kruče

foto Selver Vukovic SO Ulcinj

Na današnjem zasijedanju Skupštine grada usvojen je rebalans budžeta za tekuću godinu I Odluka o davanju saglasnosti Vladi Crne Gore za obezbjeđenje izgradnje i obavljanja komunalnih djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama u naselju Kruče.

 Usvajanjem ove odluke, stvoreni su uslovi da se mještanima Kruča, konačno obezbijedi uredno vodosnabdijevanje, kao i odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda.

Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, na čiju je inicijativu ova odluka i uvrštena na dnevni red, za Portal Ulcinj kaže da je zadovoljan što uskoro kreće realizacija ovako kapitalne investicije, i što su zeleno svjetlo dali svi odbornici. Odluka je usvojena jednoglasno.

Nrekić je još u maju potpisao Memorandum o saradnji sa JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, kada se Ulcinj I zvanično pridružio akciji opštine Bar i Regionalnog vodovoda. “ Potpisivanjem tog Memoranduma,  Kruče se pridružilo barskim naseljima Veliki pijesak, Dobra Voda I Utjeha”, podsjetio je Nrekić.

S obzirom da se naselje Kruče nalazi na granici sa opštinom Bar, podsjeća Nrekić, inicirano je da se i Ulcinj priključi Baru i Regionalnom vodovodu.

“ Započeto je rješavanje višedecenijskog problema mještana Kruča, koji nemaju vodu za piće u svojim domovima, “ rekao je Nrekić.

foto Selver Vukovic – predsjednik opštine Ulcinj

On ističe da Kruče ima oko dvije i po hiljade kuća i vikendica.

“ Pored toga što će toliki broj porodica dobiti pijaću vodu u svoje domove, realizacija ovog projekta predstavlja i dodatan podstrek za turističku valorizaciju ovog naselja. Ljudi su bez vode, transportovali su vodu cistjernama. Ima dosta razvojnih projeka tamo, hoteli sa pet zvjezdica. Tako da se omogućava I investitorima da grade, jer izgradnja hotela bez adekvatne infrastrukture ne ide”, istakao je Nrekić.

Vlada za ovaj projekat, uz podršku Evropske banke izdvaja preko 12 miliona eura. Konkretne aktivnosti I početak realizacije planirano je da počnu naredne godine.

Odbornici su izglasili I rebalans budžeta. Podsjetimo, u opštinskoj kasi biće9, 28 miliona eura, što je za  4,73 miliona manje , u odnosu na planirani I predloženi budžet. U obrazloženju, kao osnovni razlog umanjenja bužeta navodi se slabije ostvarenje, kako sopstvenih, tako i ustupljenih prihoda, uslijed okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa.

Rebalansom budžeta tekući troškovi iznose 3,27 miliona eura, što je manje za 1,26 miliona, u odnosu na prvobitni plan.

Najveće umanjenje odnosi se na transfer institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru- sa 1,23 miliona na 860 hiljada eura. Izdaci za bruto I neto zarade umanjeni su za deset odsto. Takvu odluku je donio predsjdenik Opštine, a prihvatila je Skupština.U  pitanju je programu mjera podrške građanima i privredi tokom trajanja epidemije, što je direktno uticalo na smanjenje prihoda, navodi se u obrazloženju predloga odluke o rebalansu bužeta za 2020. godinu.

Umanjeni su I kapitalni izdaci, koji su svedeni na 2,39 miliona eura. Prvobitno je taj iznos predviđao sredstva od 6,32 miliona. Dakle, kapitalni izdaci umanjeni su za 3,93 miliona.

Navodi se i da sredstva od KFW banke za realizaciju projekta poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda (faza V), neće biti realizovana u planiranom iznosu.

Znatno su umanjeni i planirani prihodi. Pa, tako umjesto planirana 2,2 miliona eura od poreza na nepokretnosti, Opština će prihodovati 1,3 miliona. Od naknada za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta planirani prihod iznosio je 1,81 miliona eura, dok je sada taj iznos sveden na pola miliona.

U planiranim prihodima, najveće učešće imaju transferi iz budžeta Egalizacionog fonda, ali I oni su umanjeni. Pa umjesto 3,76 miliona, iznose 1,86 miliona eura.

 Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak.

Pročitajte još