Ulcinjski srednjoškolci pokazali izuzetan talenat i ljubav prema Solani

 Ulcinjski srednjoškolci pokazali izuzetan talenat i ljubav prema Solani

foto MSJA

Svjetski Dan močvara obilježen je u Parku prirode ulcinjska Solana, likovnom izložbom učenika Srednje mješovite škole Bratstvo jedinstvo. Izložbi je prethodio likovni konkurs, koji je raspisala NVO dr Martin Šnajder na temu „Park prirode-Ulcinjska Solana.“

Na konkurs su pristigla 23 rada talentovanih učenika, koji su pokazali da su svjesni značaja ovog jedinstvenog prostora. Svi učesnici su dobili simbolične poklone od organizatora, a žiri je, kako su istakli , imao težak zadatak da odabere tri najljepša rada.

Kristina Nilović- učenica četvrtog razreda, Tuana Lazoja- učenica trećeg razreda i Arisa Derviši- učenica trećeg razreda SMŠ Bratstvo jedinstvo su autorke prvonagrađenih radova.

Potpredsjednica opštine Hatidža Đoni, koja je bila i član žirija, istakla je da je svaki likovni rad poslao izuzetno jasnu poruku.

” Te njihove poruke koje su iskazali kroz izvanredan talenat i kreativnost su imperativ za sve nas i one koje dolaze poslije nas, da te njihove snove, te njihove vizije, to njihovo gledanje budućnosti kad je Solana u pitanju i realizujemo u stvarnosti. Pošto se na ovom putu nalaze i brojne institucije, brojni građani, a kako vidimo i oni pred kojima je budućnost, ja sam ubjeđena da ćemo vrlo brzo Solanu vidjeti onako kako i priželjkujemo”, kazala je Đoni.

Na svoje učenike ponosna je i direktorka škole Ardita Kovači. Kako je kazala , učenici su pokazali da je budućnost Solane u sigurnim rukama.

Direktorka NVO dr Martin Šnajder Zenepa Lika kazala je da su vođeni željom da uključe gimnazijalce Ulcinja da se na kreativan način bave Solanom i iskažu njihov odnos, osjećanja i znanje prema tom prostoru.

” Konkursom smo željeli da im pružimo mogućnost da svojim djelima doprinesu „obogaćenju“ stalne postavke muzeja, koji će uskoro i zvanično biti u potpunosti opremljen za posjetioce i za budućeg upravljača,  i da aktivno učestvuju u razvoju nove Ulcinjske solane”, kazala je Lika.

Istovremeno, kako je istakla, umjetnička djela predstavljaju svjedočanstvo ove generacije, koja je stasala u vrijeme  „drugačije” Solane.

“Radovi koji su prava umjetnička djela su nas obradovali i dokaz su da mlađe generacije, ukoliko im se pruža šansa, žele da učestvuju u procesu obnove i adekvatne zaštite Parka prirode ulcinjska Solana. 23 umjetnička djela su pokazala jedno, a to je da je ova generacija je itekako spremna  i posvećena da pruži svoj doprinos. I kao što ćete vidjeti Flamingos je postao sinonim Ulcinjske solane”, istakla je Lika, koja se zahvalila svim učesnicima na ljubavi i posvećenosti.

Ona se posebno zahvalila i profesorki Hadžeri Đenašević.

” Želim da izjavim veliku zahvalnost na nevjerovatnoj posvećenost i podršci koju je ona pokazala. Ona je pokazala što znači biti prosvjetni radnik, posvećena da motiviše i ohrabri svoje đake. Profesorka Đenašević je takođe pobjednica ovog konkursa, jer bez nje, nama bi bilo mnogo teže da ostvarimo cilj, a to je da pružimo mogućnost ovoj generaciji da ostavi svoj pečat u sjećanju Ulcinjske solane. Isto tako želimo da se zahvalimo direktorki SMŠ „Bratsvo – jedinstvo“ Arditi Kovačević na njenoj fantastičnoj posvećenosti i podršci od početka. Imamo sreće i veoma smo zahvalni što smo naišli na otvorena vrata i bili smo dobrodošli”, kazala je Lika.. .

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još