Ulcinju treba bolnica

 Ulcinju treba bolnica

Svi nedostaci ulcinjskog zdravstva isplivali su na površinu tokom epidemije korona virusa, mišljenja je dr Gani Karamanaga, pulmolog u penziji i bivši direktor Doma zdravlja u Ulcinju. On je svoj radni vijek- 43 godine, proveo upravo u toj zdravstvenoj ustanovi, I smatra da Ulcinj zaslužuje da ima svoju bolnicu.

“Ulcinjski Dom zdravlja nema mikrobiologa, nema ni epidemiologa. Ulcinj nema bolnicu, ali ima porodilište od 2005.godine, koje posljednjih godina gotovo da I ne radi. Krivicu za to snosi lokalna samouprava, rukovodstvo Doma zdravlja, a prije svih njih Ministarstvo zdravlja, koje nije dalo dovoljnu podršku opstanku porodilišta u Ulcinju”, kaže Karamanaga.

On dodaje, da bi sve mnogo lakše funkcionisalo , kada bi čovjek u svojoj sredini imao potpunu zdravstvenu zaštitu. “ Ulcinj to zaslužuje, a ne da mu se oduzima I ono što je imao poput porodilišta”, poručuje Karamanaga. Ulcinj je ranjivo područije , kaže. “Trebalo je više uraditi da preventivna zaštita bude na jednom višem nivou, nego što je danas.Postojeći kadar u ovim teškim vremenima radi jedan veliki posao, mogu im se uputiti samo riječi hvale I zahvalnosti, ali sve bi bilo mnogo lakše da su zdravstveni kapaciteti veći”, smatra Karamanaga.

On podsjeca da je Bar dobio kapacitete bolnice I na osnovu Ulcinja. “ To su kapaciteti bolnice za dvije opštine –Bar I Ulcinj. I ne trebaju ljudi iz Ulcinja da se osjećaju kao u tuđoj bolnici. To je njihova bolnica. I siquran sam da se ljekari zalažu podjednako za sve bolesnike”, rekao je Karamanaga. Smatra da je I u ovom vremenu , kada se cijeli svijet suočava sa problemima korona virusa, trebalo povećati bolničke kapacitete.

 Brine ga što je veliki broj ljudi, inficiranix Covidom 19, na ambulantnom liječenju.U saznanju sam da se mnogi pacijenti liječe ambulantno, iako imaju izraženu kliničku sliku. Ako vi imate nekoliko dana temperaturu, ako imate kašalj, ako već počinje I da vas guši, vi ste kandidat za bolničko liječenje. U bolničkim uslovima, opet je liječenje adekvatnije..To me zabrinjava”, kaže Karamanaga.

On poručuje da iz ovoqa svi trebamo izvući pouku, te da se Ulcinj mora boriti za više zdravstva. “ Upućujem kritiku I sebi. U dva zadnja mandata sam bio direktor Doma zdravlja, I možda sam se mogao više boriti I izboriti da Ulcinj sada ima bar epidemiologa..Treba mnoqo više da se učini za zdravstvo u ovom gradu i to treba da bude zajednička misija, kako sa lokalnih, tako I državnih instanci.

Pročitajte još