ULES CG: Svjetski Dan radija prilika da se skrene pažnja na situaciju u kojoj se nalaze lokalni javni emiteri

 ULES CG: Svjetski Dan radija prilika da se skrene pažnja na situaciju u kojoj se nalaze lokalni javni emiteri

izvor qewi.com

Svjetski dan radija članice Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES CG) dočekuju u izuzetno teškoj situaciji, uprkos činjenici da je UNESCO ove godine odabrao temu, Novi svijet, novi radio – evolucija, inovacija, konekcija, saopšteno je iz ULES CG.

“Iako je korona-kriza pokazala profesionalnost, objektivnost i odgovornost lokalnih javnih emitera, predloženi trogodišnji ugovori o finansiranju njihovih programskih sadržaja, pokazuju, da za razliku od građana, lokalne vlasti još u pravoj mjeri nijesu shvatile značaj i važnost ovih javnih servisa. Pri čemu je posebno teška situacija na sjeveru, gdje nekim medijima prijeti stečaj”, poručuju u saopštenju.

Iz Unije lokalnih javnih emitera ukazuju, da nacrt Zakona o AVM uslugama i dalje leži u fiokama, bez jasnog nagovještaja kad će ući u skupštinsku proceduru.

“Predložena zakonska rješenja na pravi način tretiraju finansiranje lokalnih medijskih servisa, ali kao da nekome ne odgovaraju jaki emiteri, bez kojih se ne može zamisliti objektivno informisanje lokalnih zajednica”, ističu iz Unije.

Oni ističu, da radio kao medij ima budućnost, što je potvrđeno od mnogih međunarodnih institucija.

“Da radio kao medij ima budućnost, koju su prepoznale međunarodne institucije u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma, dokazuje i napredak i povezanost koju ostvarujemo putem zajedničke informativne platforme Cglocalinfo.me”, navode iz ULES CG.

ULES CG svjetski Dan radija dočekuje u prilično sumornoj atmosferi, što opet, kako oni kažu, ne utiče na entuzijazam novinarskih i tehničkih ekipa, koje u interesu građana svakodnevno obavljaju svoje poslove.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još