Unija poslodavaca i male trgovine: Problem „neradne nedjelje“ riješiti prije početka ljetnje sezone

 Unija poslodavaca i male trgovine: Problem „neradne nedjelje“ riješiti prije početka ljetnje sezone

izvor Pobjeda

Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore  sastali su se sa predstavnicima „Grupacije malih prehrambenih objekata“ i tom prilikom su razgovarali o perspektivama i mogućnostima dalje saradnje u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta za preduzetnike i kompanije koje posluju u sektoru trgovine. Traže da se pitanje neradne nedjelje izmijeni da odgovori na realne potrebe i poslodavaca i zaposlenih, i to do ljetnje turističke sezone.

– Fokus sastanka bio je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji predviđa neradnu nedjelju u sektoru trgovine, kao i potreba da se u što skorijem roku to rješenje upodobi realnim potrebama privrede i ekonomskih aktivnosti, naročito u toku trajanja turističke sezone. Predstavnici UPCG predstavili su svoje aktivnosti u vezi sa ovom temom koje su provođene od samog početka, odnosno od 2019. godine kada je došlo do uvođenja neradne nedjelje, podnošenje Inicijative za ispitivanje ustavnosti predmetne odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini i veći broj inicijativa donosiocima odluka da se jedno ovakvo rješenje treba i mora modifikovati tako da bude u interesu poslodavaca i zaposlenih, a u krajnjem i države. Takođe, predstavnici UPCG saopštili su svoja očekivanja da će se nastaviti razmatranje ovog pitanja kroz mehanizme tripartitnog socijalnog dijaloga među predstavnicima poslodavaca, zaposlenih i Vlade, budući da se na taj način najlakše može doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve – navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici malih trgovina iznijeli su svoje stanovište da se u cilju regulisanja rada nedjeljom za sektor trgovine treba pozvati na uporedna rješenja iz zemalja Evropske unije, pri čemu su posebno apostrofirali model koji se održivim pokazao u Sloveniji, a koji podrazumijeva dozvolu da nedjeljom rade trgovački objekti manji od 100 kvadrata površine pri čemu se nedjeljom u trgovinama angažuju lica koja nijesu u radnom odnosu sa tim privrednikom.

– Zaključeno je da je neradna nedjelja institut koji je u Crnu Goru uveden nasuprot volji velikog dijela privrednika iz sektora trgovine te da isti u što skorijem roku mora biti revidiran i izmijenjen tako da odgovori na realne potrebe i poslodavaca i zaposlenih, a da hitnost djelovanja po ovom pitanju prije svega diktira dolazeća ljetnja turistička sezona – navodi se u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još