UP: Vozači i pješaci, oprez

 UP: Vozači i pješaci, oprez

Izvor: FOS Media, arhiva

U proteklih nekoliko dana, na saobraćajnicama u više gradova, u užim gradskim jezgrima dogodilo se više saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali pješaci, saopštila je Uprava policije.

Saopštenje UP prenosimo u cjelosti.

“Ono što posebno zabrinjava je da su u ovim nezgodama, povrede zadobili uglavnom maloljetna lica ili djeca, dok je nažalost od zadobijenih povreda u nezgodi kao pješak peminula jedna maloljetna osoba.

Imajuću u vidu da su pješaci posebno ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju, koristimo priliku da još jednom ukažemo vozačima na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i posebnu pažnju i oprez, kada upravljaju vozilima u blizini obilježenih pješačkih prelaza i djelova saobraćajnica na kojima je realno očekivati povećano kretane pješaka, posebno djece ( raskrsnice, u blizini parkova, sportskih terena, igraonica i sl).

Takođe, apelujemo na roditelje, da djecu ne puštaju u saobraćaj bez nadzora starije osobe, te da im skrenu pažnju, da se ne kreću van obilježenih pješačkih prelaza ili frekventnim saobraćajnicama, da koriste trotoarske površine i ulicu prolaze posebno pažljivo, bez žurbe, poštujući semaforsku svjetlosnu signalizaciju.

Službenici Uprave policije će kroz pojačane aktivnosti i prisustvo na kritičnim raskrsnicama i gradskim saobraćajnicama nastojati da preventivnim ali i represivnim aktivnostima, u skladu sa zakonom, u mjeri mogućeg doprinesu smanjenu broja saobraćajnih nezgoda, posebno onih u kojima učestvuju pješaci.”

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još