Uprava za katastar i državnu imovinu bi da proda pijesak sa Bojane, iz Ulcinja poručuju: Pijesak se ne smije odnositi

 Uprava za katastar i državnu imovinu bi da proda pijesak sa Bojane, iz Ulcinja poručuju: Pijesak se ne smije odnositi

Vlada Crne Gore zadužila je Upravu za katastar I državnu imovinu da pokrene postupak prodaje dijela pijeska koji je izvađen iz rijeke Bojane I deponovan na obalama, piše, između ostalog, u dokumentu koji je Uprava za vode dostavila HTP Ulcinjska rivijera. Takva odluka je neprihvatljiva, smatraju u tom preduzeću I civilnom sektoru.

” Zaista nas je iznenadio taj dopis koji smo dobili. Da ovaj pijesak koji se nalazi na obali bude korišten za prihranu plaža, a da se ostatak istog ukloni prodajom,. Ja sam mišljenja I svi mi , nadam se u Ulcinju, da taj pijesak treba koristiti isključivo za potrebe Ade Bojane, kazao je Bojan Đakonović- direktor HTP Ulcinjska rivijera

Za direktorku NVO dr Martin Šnajder Zenepu Liku takva odluka je nerazumljiva.

” Suluda ideja. Jer mi imamo problem I nama je potreban pijesak. Ja ne mogu sa razumijem takvu odluku”,. kazala je Lika.

Ona podsjeća I da su eksperti za eroziju iz Italije na nedavno održanom sastanku na Adi, bili jasnog stava da pijesak mora ostati za prihranu I revitalizaciju ulcinjskih plaža.

” Oni su smatrali da mi imamo sreće što imamo te deponije pijeska. Pijesak se ne smije prodavati, jer je to javo dobro, koje je važno I koje treba da se iskoristi isključivo za prihranjivanje plaža dotične teritorije”, rekla je Lika.

Iz Ulcinjske rivijere uputili su I dopis Upravi za vode, ali odgovora još nema.

” Upravi za vode smo se obratili da nam objasne koji to pijessak I zašto bi trebao da ide negdje drugo, a ne ovdje gdje treba. Duž rijeke Bojane ima nekih pet gomila deponovanog pijeska, koje sasvim sigurno možemo koristiti u narednih desewtak godina, da se ovdje normalno odvija ovaj vid plažnog turizma”, rekao je Đakonović.

U dopisu stoji I da je naloženo uklanjanje mehanizacije sa ušća rijeke, kojom je firma Cijevna komerc vadila pijesak iz korita desnog rukavca Bojane, jer je ugovor istekao još 31.12,2020. Godine. Tu odluku pozdravljaju iz Ulcinjske rivijere, jer je mehanizacija umnogome narušavala kompletan ambijent ostrva.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još