URA opet pozvala Bečića i DF: Zakažite sjednicu

 URA opet pozvala Bečića i DF: Zakažite sjednicu

izvor GP URA

Nakon što je Vlada juče prihvatila predlog potpredsjednika Građanskog pokreta URA Gorana Đurovića i privremeno ukinula PDV na ulje i brašno, kao i dodatno umanjila akcize za gorivo, u toj partiji opet pozivaju Aleksu Bečića i Demokratski front (DF) da “obustave blokadu Skupštine, kako bi se ti predlozi o značajnom umanjenju cijena konačno usvojili”.

– Bez sjednice Skupštine, nema ni ukidanja PDV-a za ulje i brašno, niti umanjenja akciza za gorivo. U svjetlu najavljenih cijena goriva, projektovanih nakon zatvaranja berzi, koje ukazuju na to da bi od ponedeljka litar eurodizela i super BMB95 mogao biti oko 1,74 eura, a da će benzin BMB 98 poskupti na čak 1,78 eura po litru, jedino šta političke elite mogu uraditi – jeste da zakažu sjednicu Skupštine, kako bi usvojili predlog umanjenja akciza, čime bi se litar mogao smanjiti za 22 do 26 centi po litru – ukazali su u pokretu URA.

URA podsjeća da se o navedenom predlogu može odlučivati samo u Skupštini, što znaju i u Vladi, ali i u parlamentarnim partijama, koje i dalje blokiraju rad državnog Parlamenta i onemogućuju umanjenje rekordnih cijena.

– Umanjenjem akciza, na prosječan rezervoar od 60 litara, svaki građanin Crne Gore bi uštedio čak 15 eura prilikom punjenja goriva, šta u ovakvoj inflacionoj krizi predstavlja – mnogo. Zbog toga ni Bečić, ni njegov koalicioni partner Mandić, nemaju obrazloženja da blokiraju rad Skupštine i otežavaju život čitavoj Crnoj Gori – ukazali su u pokretu URA.

URA se osvrnula na ranije optužbe Demokrata, koje misle da “URA želi ukinuti dječji dodatak”.

– URA je prva politička partija, u posljednjih deset godina, koja je prva inicirala uvođenje dječjeg dodatka – prije nego što su Demokrate uopšte i osnovane. Isto tako, URA je glasala za uvođenje dječjeg dodatka i ne pada nam na pamet da sopstvene uspjehe podređujemo promjenama Vlade ili političkog kursa Demokrata. Dječji dodatak ostaje, a Demokratama bi bolje bilo da se okrenu evropskim vrijednostima, umjesto što se sa DF-om na ulicama bore za sve protiv onog šta EU želi i podržava – ukazali su u pokretu URA.

URA je poručila i odlazećem ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću da “ne brine za mandatara Dritana Abazovića, koji je posljednje mjesece uložio u rješavanje najvažnijeg Gordijevog čvora – političke krize u Crnoj Gori”.

– A rješavanje te političke krize je ključni preduslov njene spremnosti da dočeka krizna vremena izazvana ratom u Ukrajini, kao i da snažno zakorači ka punopravnom članstvu u EU. Crnoj Gori je dosta podjela, dva destruktivna politička pola i svakodnevnih prepucavanja. Potrebna nam je stabilnost, dogovor oko daljeg pravca razvoja i konačna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije – objasnila je URA.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još