Ušli smo u rat sa dezinformacijama koje ljude odvraćaju od vakcinacije

 Ušli smo u rat sa dezinformacijama koje ljude odvraćaju od vakcinacije

Izvor: Gov.me

U Instututu za javno zdravlje (IJZ) generalno su zadovoljni stanjem sa koronavirusom u zemlji ali su, kako kaže epidemiološkinja Marija Božović, ipak na oprezu, prenosi portal RTCG. 

“Svakako da smo na oprezu, tome nas je naučila situacija iz prethodnog perioda. Uvijek može da dođe do brzog preokreta i zato apel da se građani pridržavaju preventivnih mjera ali i da se zvakcinišu”, kazala je Božović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Govoreći o smanjenju broja vakcinisanih na dnevnom nivou u Crnoj Gori, kazala je da je masovna imunizacija izazov, ne samo kod nas već i u regionu.

“Ušli smo u rat sa lažnim vijestima i dezinformacijama koje ljude zbunjuju i odvraćaju od vakcinacije. To nije dobro ali mi se trudimo da građanima damo tačne informacije kako bi oni na pravi način mogli da donesu odluku o vakcinaciji”, kazala je Božović i dodala da su vakcine bezbjedne i učinkovite i, kako kaže, nema razloga da ih ne primimo u koliko baš nemamo neku kontraindikaciju.

“Trenutno je prvom dozom vakcinisano oko 40.000 građana, od toga oko 20.000 primilo je i drugu dozu a prijavljenih je nešto više od 93.000 od čega je dio već vakcinisan”, kazala je Božović.

Ona podsjeća da je trenutno dostupna vakcina AstraZeneka i podsjeća da se očekuje dolazak veće količine vakcina.

“Primjetno je da je AstraZeneka izazvala strah. Pozvala bih sve javne ličnosti i funkcionere da se vakcinišu i svojim primjerom podstaknu građane na vakcinaciju”, dodala je Božović.

Govoreći o vakcinaciji medicinskog kadra koji je na niskom nivou kazala je da je dosta onih koji su prebolovali kovid-19 i čekaju da prođe 3 ili više mjeseci da se vakcinišu.

Božović je kazala da masovna imunizacija počinje čim stigne veliki kontigent vakcina iz Kine.

“U prvoj nedjelji maja nadamo se da će stići i AstraZeneka iz Kovaks inicijative i vakcina Sputnjik V ove ili sljedeće nedjelje a najavljene su i vakcine Fajzer”, dodala je Božović.

Epidemiološkima ističe da je cilj da budemo sigurna destinacija za narednu sezonu ali kao glavni cilj ističe očuvanje zdravlja građana i zato je još jednom pozvala sve da se vakcinišu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još