Uspori, sačuvaj život

 Uspori, sačuvaj život

Stotinu saobraćajnih nezgoda registrovano je u prvih deset mjeseci na teritoriji opštine Ulcinj, u kojima su smrtno stradale dvije osobe, povrijeđeno je 38, od čega četiri teže i 34 lakše, podaci su Odjeljenja bezbijednosti Ulcinj.

“ Tokom deset mjeseci 2020. godine, policijski službenici saobraćajne policije OB Ulcinj su zbog prekoračenja dozvoljene brzine registrovali i sankcionisali 2.186 vozača”, stoji u saopštenju zamjenika komandira OB Ulcinj Alekse Kočovića. Podaci su saopšteni u okviru preventivne kampanje „USPORI, SAČUVAJ ŽIVOT“, koja se realizuje u periodu od 10. do 20. novembra, u cilju obilježavanja „Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“, koji je obilježen 15. novembra.

Kočović navodi u saopštenju, da se ova aktivnost sprovodi zbog činjenice da je brzina jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama.

“ Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba od 15 do 29 godina. U posljednjih deset godina u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno je godišnje poginula 61 osoba, dok više od 6.500 lica godišnje bude povrijeđeno”, navodi se u saopštenju.

Samo za deset mjeseci 2020. godine, u Crnoj Gori u drumskom saobraćaju smrtno su  stradale 42 osobe, čak njih 19 bilo je mlađe od 25 godina, a 12 mlađe od 20 godina. “Naime, statistički podaci koji su nam trenutno dostupni pokazuju da se brzina, kao uticajni faktor, prepoznaje kod jedne trećine svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50% smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama. Drugim riječima, što je veća brzina duži je zaustavni put vozila. I što je veća brzina teže su posljedice saobraćajne nezgode”, stoji u saopštenju.

Prema istraživanjima (Taylor et al., 2000.; Elvik and Vaa; 2004., Lipovac, 2008.), smanjenjem srednje brzine za 1km/h, broj smrtno stradalih će biti smanjen za 4%, a broj teško povređenih za 3%. S druge strane, ako se broj vozača koji ne poštuju ograničenje brzine dvostruko poveća, rizik nastanka nezgode se povećava za 10%.

“ Zbog svega navedenog, bitno je da poštujemo ograničenje brzine i da svoju brzinu prilagodimo cjelokupnom saobraćajnom sistemu”, navodi Kočović.

Cilj kampanje, „Uspori, sačuvaj život“ je, kako ističe, da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju iste, kako kod povrijeđenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u istima, odnosno društvu u cjelini.

“ Smanjem brzine i poštovanjam saobraćajnih propisa sačuvaćemo naše živote i drugih učesnika u saobraćaju „Uspori, sačuvaj život“ “,poručuju iz OB ULcinj.

 Aktivnosti se sprovode uz podršku Uprave policije-Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja, a zajedno sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još