Utvrdili dvojezični obrazac za davanje potpisa podrške izbornim listama

 Utvrdili dvojezični obrazac za davanje potpisa podrške izbornim listama

Državna izborna komisija (DIK) jednoglasno je donijela dopune dva podzakonska akta kojima je predviđeno da se potpis birača za podršku izbornoj listi može dati i na dvojezičnom obrascu PB-1a, na crnogorskom i albanskom jeziku.

Iz DIK-a je saopšteno da je tom novinom Komisija svojim podzakonskim aktom predvidjela mogućnost da birači albanske nacionalnosti potpise podrške daju na obrascu i na albanskom jeziku.

Navodi se da je Komisija konstatovala da postoji potreba da u narednom periodu započne proces prevođenja i ostalih obrazaca na albanski jezik u cilju njihovog korišćenja u narednim izbornim procesima.

“Komisija je zaključila da će u skladu sa svojim nadležnostima ukazati opštinskim izbornim komisijama, koje sprovode izbore u opštinama u kojim Albanci čine većinu ili značajan dio stanovništva, na potrebu dvojezičnog uređenja njihovih veb stranica”, kaže se u saopštenju.

ilustracija

Iz DIK-a su rekli da će u narednom periodu, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, resursa i tehničkih mogućnosti, blagovremeno otpočeti aktivnosti u cilju dostupnosti informacija na albanskom jeziku.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još