Uvesti obaveznu vakcinaciju protiv korone

 Uvesti obaveznu vakcinaciju protiv korone

izvor PR Centar

Presjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i bivši direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je da se zalaže za uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa u Crnoj Gori, jer smo daleko od potrebnih 85 odsto građana koji su imunizovani.

On ističe da diskretni podaci o rastu broja zaraženih mogu da budu vrlo upozoravajući.

“Bio bih vrlo radostan da griješim u prognozama. Ako imamo sad pameti, vakcinisaćemo se i sačekaćemo mirniju jesen, kad je već vakcina tu. Kod nas je više stotina hiljada građana u riziku ako počne četvrti talas, jer imamo oko 150.000 revakcinisanih. Lako je izračunati ako imamo oko 620.000 građana, koliko je odraslih i djece u riziku. Profesionalno bih zahti jevao da u datim okolnostima vakcina protiv virusa korone bude obavezna. Da nije samo proporučena”, kazao je Kavarić za Dan.

Građanima bi, ističe, trebalo da bude i moralna i zdravstvena obaveza da se vakcinišu, kako bi prvo sebe zaštitili, onda svoje najranjivije članove porodice, a onda svakoga drugoga.

“Valjda nećemo da čekamo opet onaj strah, fobiju od mjera, paniku, pune intenzivne njege sa pacijentima na respiratorima, pune domove zdravlja. Zar smo tako brzo zaboravili sve scene koje su nas zajedno poremetile kao društvo, kako mentalno, psihološki, tako i kulturološki? Da li je moguće da je, pri vakcini koja postoji, naš obuhvat 30 ili 35 odsto, a da ponovim, 85 odsto je ono što garantuje kolektivni imunitet? Pored toga, i redovna vakcinacija djece je u padu. Kada gužvi nema, apelujem na roditelje i molim ih da dovedu mališane na vakcinaciju”, ističe Kavarić za Dan.

On navodi da neće ni da pomišlja šta bi se desilo ako bi se sastavio četvrti talas epidemije sa epidemijom morbila.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još