Vakcina štiti od težih oblika obolijevanja, ali ne i od virusa

 Vakcina štiti od težih oblika obolijevanja, ali ne i od virusa

izvor gov.me

Iako je potpuna vakcinacija ključna mjera zaštite od razvoja teškog oblika COVID-19 infekcije, ograničen broj zaraza virusom očekivan je i kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane. To međutim, kako poručuju evropski regulatori, ne znači da vakcine ne djeluju.

“Iako je efikasnost svih vakcina protiv COVID-19 odobrenih u Evropskoj uniji veoma visoka, ne postoji vakcina koja može pružiti stopostotnu zaštitu. To znači da se očekuje ograničen broj zaraza virusom SARS-CoV-2 kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane. Međutim, vakcine mogu u velikoj mjeri spriječiti da se kod zaraženih osoba razvije teški oblik COVID-19 i mogu smanjiti potrebu za hospitalizacijom”, navodi se u preporukama koje su izdale zdravstvene ustanove Evropske unije, a prenio je crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

VAKCINOM PROTIV NOVOG SOJA

Oni su zbog ubrzanog širenja delta varijante virusa SARS-CoV-saopštili da je potpuna vakcinacija ključna mjera zaštite od razvoja teškog oblika COVID-19, uključujući bolest uzrokovanu delta varijantom koronavirusa. Naime, Evropska agencija za ljekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) podstiču osobe koje još nijesu vakcinisane, a ispunjavaju uslove za vakcinaciju, da se što prije odazovu preporučenom programu vakcinacije protiv COVID-19.

“Potpuna vakcinacija sprovedena primjenom bilo koje odobrene vakcine protiv COVID-19 pruža visok nivo zaštite od razvoja teškog oblika bolesti i smrti uzrokovanih virusom SARS-CoV-2, uključujući i varijante koronavirusa, kao što je delta varijanta. Najviši nivo zaštite postiže se nakon što prođe dovoljno vremena od sedam do četrnaest dana od primjene posljednje doze vakcine kojom je ciklus vakcinacije završen”, navodi se u dokumentu koji je objavio CInMED.

Vakcinacija je, kako napominju zdravstvene ustanove Evropske unije, takođe važna radi zaštite osoba kod kojih je povećan rizik od razvoja teškog oblika COVID-19 i hospitalizacije, radi smanjenja širenja korona virusa i sprečavanja pojave novih varijanti.

PRIDRŽAVATI SE MJERA

“Budući da se nacionalne kampanje vakcinacije ubrzavaju širom Evrope, u nekim slučajevima preporučuje se razmatranje smanjenja vremenskog intervala između dvije doze vakcine unutar odobrenih granica, posebno kod osoba kod kojih postoji rizik od razvoja teškog oblika COVID-19”, navode.

EMA i ECDC dalje preporučuju svim građanima koj i ispunjavaju uslove za vakcinaciju da se vakcinišu u potpunosti. Sve dok se virus SARS CoV-2 širi i dok se veći broj populacije ne vakciniše u potpunosti, potrebno je pridržavati se nacionalnih mjera za suzbijanje korona virusa, poput nošenja zaštitnih maski i pridržavanja socijalnog distanciranja, čak i u slučaju pojedinaca koji su u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još