Vakcinacija spora, otvoriti kovid hotele

 Vakcinacija spora, otvoriti kovid hotele

Masovna imunizacija stanovništva kasni i obje doze vakcine primilo je tek 3,1 odsto stanovništva. Ovaj podatak brine epidemiologe, pogotovo što su mjere za suzbijanje epidemije sve slabije, ali i hotelijere, koji tvrde da nadležni nijesu riješili brojne probleme pred početak turističke sezone.

Pored kašnjenja imunizacije, kako stanovništva tako i zaposlenih u ovoj privrednoj grani, nadležni bi trebalo da odrede i hotele za smještaj zaraženih turista.

Epidemiolozi podsjećaju da je Crnoj Gori potrebno da vakciniše do 6.000 osoba dnevno da bi povećala stopu imunizacije pred sezonu.

Trenutno je 19.640 građana vakcinisano objema dozama ili oko 3,1 odsto stanovništva, a iz Vlade je najavljeno da će do početka sezone biti vakcinisano preko 30 odsto građana.

Spora vakcinacija

Hotelijer iz Budve Dragan Purko Ivančević kazao je za Dan da ako Vlada ubrzo ne riješi problem spore vakcinacije, teško će moći da dogovore sa bilo kim dolazak turista u Crnu Goru. On ističe da Crna Gora i pored zahtjeva te grane privrede, nema kovid hotele za turiste koji budu inficirani tokom ljetovanja.

“Svaka država je to riješila, a mi to još nemamo. Počev od imunizacije, i to je jedan od preduslova da se odrede hoteli u kojima će biti liječeni i smješteni zaraženi. Nadležni su obećali da će to biti riješeno, ali još nemamo ništa konretno. Sve dok se ne riješi pitanje imunizacije i hotela za zaražene, ne možemo da u govaramo dolazak turista. Moramo stvoriti preduslove, pitanje svih pitanja je imunizacija direktnih u česnika u turizmu”, rekao je Ivančević, navodeći da sve ide veoma sporo, a da je upućen poziv.

Vlada, kako je rekao, mora da se potrudi da obezbijedi vakcine: “A mi u turizmu da se što prije vakcinišemo i eliminišemo sve one kontakte sa gostima koji im mogu ugroziti zdravlje i tako ih zaštititi”.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović rekao da se neopravdano kasni sa vakcinacijom građana i turističkih radnika pred početak sezone. On kaže da je i u drugim državama situacija samo malo bolja.

Poslati spiskovi za vakcinaciju

“Kod nas kada su u pitanju turistički radnici iz Vlade najavljeno je da ćemo imati primat, posebno radnici koji će biti u direktnom kontaktu sa gostima. Nadam se da će se te najave realizovati i da ćemo do juna imati u većini slučajeva vakcinisane radnike. Mogu da kažem za moju kompaniju da sam napravio spiskove zainteresovanih za vakcinaciju i poslao ih Ministarstvu ekonomskog razvoja. Radi se o spikovima zaposlenih i njihovim porodicima, jer je uzalud vakcinisati zaposlene ako im porodice nijesu zaštićene. Treba vakcinisati i kontakte ugostiteljskih radnika. Značajan broj se prijavio i relativno mali broj je odbio, za sada, vakcinaciju”, ističe Radulović.

On kaže da ako agencije krenu da dovode turiste, očekuju prve dolaske u junu.

“Ako se budemo vezali samo za vakcinaciju, to je jako opasna priča, jer je potrebno od šest mjeseci do godinu da bismo stekli kolektivni imunitet u državi. To se može očekivati za godinu dana, kada možemo da postignemo imunitet od 80 odsto”, kaže Radulović.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Marija Božović navela je da se kolektivni imunitet može postići jedino brzim vakcinisanjem velike većine starijih od 16 godina. Ona dodaje da bi vakcinu trebalo da prime i osobe koje su preležale bolest.

Nevakcinisani ne mogu biti u kontaktu sa gostima

Radulović kaže da turistički radnici koji neće da se vakcinišu ne gube previše, ali neće moći da rade na mjestima gdje su svi radnici vakcinisani.

“Moraćemo da im tražimo mjesta u djelatnosti gdje mogu da rade, a da ne budu u kontaktu sa zaposlenima i gostima. Mi trenutno možemo da pozovemo goste kod nas, jer smo, kada je riječ o padu zaraženih, daleko bolji od Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Agencije su nam rekle da do 1. maja ne razmišljaju o dovođenju turista u Crnu Goru, a da će narednog mjeseca odlučiti da li će raditi našu zemlju na osnovu epidemiološke situacije”, kazao je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još