Vakcinacija ukupne dječje populacije se ne preporučuje

 Vakcinacija ukupne dječje populacije se ne preporučuje

izvor PR centar

U Crnoj Gori se vakcinacija ukupne dječje populacije još uvijek ne preporučuje, a razlog je što se kod oboljele djece do sada najčešće nijesu javljale teže forme kovida, pa su se najmlađi, uglavnom, vrlo brzo oporavljali, kazao je epidemiolog Milko Joksimović.

Još jedan razlog što se vakcinacija ne preporučuje svoj djeci je, dodaje, bezbjednost vakcina.

“Čekamo dodatne podatke u vezi sa vakcinacijom djece u drugim državama, jer je u ovim situacijama dodatni oprez neophodan”, objašnjava Joksimović za Radio Kotor.

Preporuka je da se vakcinom proizvođača Fajzer, vakcinišu djeca uzrasta od 12 do 17 godina, ali isključivo ona kod kojih su zabilježena određena hronična stanja, ali i ona djeca koja žive u zajednici sa osobama čije je zdravlje ugroženo poput onkoloških pacijenata, osoba na dijalizi ili osoba sa nekim od imunoloških poremećaja.

“Takve osobe ne možete zaštititi samo tako što ih vakcinišete, već je neophodno graditi takozvani bedem zaštite oko njih, što bi značilo da je jako važno da su osobe sa kojima su u kontaktu vakcinisane”, objašnjava Joksimović.

On dodaje da se za pomenute kategorije djece preporučuje Fajzerova vakcina, jer je to jedina koja ima dozvolu za upotrebu kod najmlađe populacije ovog uzrasta.

“U svijetu još postoji vakcina Moderna koja je rađena na sličnoj tehnologiji, ali kod nas nije dostupna”, dodaje Joksimović.

Zbog čega je, prema podacima koji pristižu, u svijetu sve više mlađih koji obolijevaju se, ističe, još uvijek sa preciznošću ne zna.

“Ne zna se da li je razlog što takozvani delta soj ima veći afinitet prema djeci ili zato što su u nekim državama veoma dobro vakcinisane starije uzrasne grupe pa se virus pomjera ka djeci odnosno zadržava se tamo gdje je ne imuna populacija“, navodi Joksimović.

Situacija u vezi sa preporukama se, ističe, mijenja u skladu sa situacijom i novim saznanjima.

“Sasvim je jasno da se protokom vremena mijenjaju preporuke i naučni dokazi koji pristižu ali je izazov posla zdravstvenih radnika upravo u tome što moraju da donose odluke permanentno, u odnosu na ona znanja koja imaju u tom momentu”, zaključuje doktor Joksimović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još