Vakcine brzo dolaze u CG, netačno je da smo odbili Deripaskine i Statisove ponude

 Vakcine brzo dolaze u CG, netačno je da smo odbili Deripaskine i Statisove ponude

izvor gov.me

Dolazak vakcina očekuje se brzo u Crnu Goru, kazali su iz ministarstva zdravlja, na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović.

Kako su kazali, zbog svakodnevnih netačnih i malicioznih javnih izjava i komentara, vezano na nabavku vakcina protiv Covida putem donacija, koji se već izvjesno vrijeme pojavljuju u medijima, a u cilju istinite, tačne i precizne informisanosti naših građana, Ministartsvo zdravlja još jednom ponavlja da ni jedna donacija nije odbijena, već one nisu zvanično ni ponuđene, pa ih uopšte i nema, saopšteno je iz tog ministarstva.

Iz ministarstva zdravlja, tvrde da su netačni navodi da je Vlada odbila bilo koju donaciju, već da postoji procedura koja se mora poštovati, tj da nijedna donacija nije zvanično ponuđena.

“Očigledno je da određeni malipulatori, kako bi prikupili sitne političke poene, ovakvim optužbama pokušavaju da obmanjuju javnost i koriste ih kao spinove za apsolutno neutemeljene napade.
Dakle, apsolutno je netačno da je Vlada odbila bilo koju donaciju, pa ni vakcina koje su ponudili grčki biznismen Petros Statis i ruski Oleg Deripaska. Međutim, postoji procedura koja se mora poštovati. Nikada nije stigla zvanična ponuda o donaciji od Olega Deripaske, niti nam je ikada stigla zvanična ponuda o donaciji Petrosa Statisa. U Ministarstvu zdravlja održan je sastanak sa predstavnicima Deripaskine fondacije, gdje je neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina, ali nista više od toga se nije desilo. Nakon toga Ministarstvo zdravlja kontaktiralo je predstavnike ruskih institucija, koji su nam predočili da bi takva donacija ugrozila zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine”, poručuju u saopštenju.

Iz ministarstva poručuju  od grčkog biznismena nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi ili o načinu transporta.

“Tim povodom, Institut za ljekove i medicinska sredstva je na zahtjev ministarstva zdravlja uputilo dopis kompaniji Adriatic Propreties, u kojem je navedena dokumentacija koju je neophodno dostaviti u cilju razmatranja navedene donacije. Do danas nije stigao nikakav odgovor na taj dopis”, dodaju iz Ministarstva.

Smatraju da sve ove činjenice jasno pokazuju da, osim usmenih javnih spekulacija o donaciji vakcina, zvanično ministarstvu zdravlja nije stiglo nista.

Da bi iscrpili sve mogućnosti, konsultovali su se sa kancelarijom SZO u Crnoj Gori i dobili odgovor da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača.

“Ovakva donacija očigledno nije izvodljiva jer se ugovori sklapaju sa proizvođačima i državama, koji su nas takođe u direktnim razgovorima upozorili da bi takva vrsta sporazuma ugrozila pregovore koje vodimo sa njima. Dakle, donacija je izvodljiva jedino direktnim kontaktom i kroz neposrednu komunikaciju sa proizvođačima ili državama proizvođačima i onda Vlada preduzima dalje korake ulaskom u bilateralne odnose”, ističu u saopštenju.

Imali su poruku, za kako oni kažu, dušebrižnike i manipulatore.

“Uostalom, vakcine stižu u Crnu Goru, legalnim kanalima, i to dobro znaju politički dušebrižnici i manipulatori, zbog čega su dodatno glasni i uznemireni”, zaključuju u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još