Vakcine za Z. Balkan što je prije moguće

 Vakcine za Z. Balkan što je prije moguće

Izvor: iStock

Evropska unija (EU) radi “na dvije staze” kako bi se obezbijedile vakcine za Zapadni Balkan kazala je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen. Nakon sastanka lidera zemlja EU istakla je da će zemlje regiona što je prije moguće imati pristup vakcinama, piše Portal RTCG.

“Podržavamo od početka Kovaks, koji je koncipiran kako bi se vakcine obezbijedile za zemlje sa srednjim i nižim standardom”, kazala je ona, javlja dopisnik TVCG iz Brisela.

No, i pored toga što je, kako ističe, Evropa najveći finasnijer Kovaksa, u ovom trenutku taj mehanizam ima poteškoća da dobije vakcine, zbog čega se “ostatak svijeta osjeća zapostavljenim u pristupu vakcinama“.

Lajen ocjenjuje i da je Kovaks mehanizam “najbolji put za solidarnost sa zemljama sa srednjim i nižim standardom” ali da je zbog nedostatka vakcina usljed globalne tražnje predložila EU liderima mehanizam dijeljenja određenih vakcina, dok Kovaks ne bude u mogućnosti da isporuči veće doze.

“Možemo i to moramo da uradimo a da ne poremetimo nacionalne planove vakcinacije i uz koordinaciju sa farmaceutskim kompanijama. To je takođe pitanje samointeresa. Što duže virus cirkuliše više je rizika za mutacije i za živote, i u našem je interesu da podijelimo vakcine s drugim regionima u svijetu”, zaključuje Fon der Lajen.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još