Vakcinisani i ako se zaraze koranavirusom imaju blage simptome

 Vakcinisani i ako se zaraze koranavirusom imaju blage simptome

izvor iStock

Osobe koje su vakcinisane protiv koronavirusa, ako se zaraze, imaju blažu bolest Covid-19 od nevakcinisanih, pokazalo je novo istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Studija koja je proučavala više od 3.900 osoba, pokazuje da su potpuno vakcinisane osobe više od 90 posto zaštićene od infekcije. Prema tekućoj studiji, čak 81 posto je manje vjerovatno da će se zaraziti od ljudi koji nisu bili vakcinisani. “To je dodatna potvrda o njihovoj učinkovitosti”, rekli su iz CDC-a.

Studija zdravstvenog osoblja, onih koji su prvi reagovali, a koji se sedmično testiraju od decembra, pokazala je da je do sada 5 posto imalo pozitivan test na koronavirus. Vakcinisalo se samo 16 od 204 zaražene osobe.

“Nalazi iz produženog vremenskog okvira ove studije dodaju akumulacijskim dokazima da su mRNA Covid-19 vakcine učinkovite i trebala bi spriječiti većinu infekcija, te da će potpuno vakcinisane osobe koje ipak dobiju Covid-19 vjerovatno imati blažu, kraću bolest i čini se manja je vjerovatnoća širenja virusa na druge. Te su prednosti još jedan važan razlog za vakcinisanje.”

Oni koji su se zarazili “probojnom” infekcijom nakon jedne ili dvije doze vakcine, imali su 40 posto manje virusa u tijelu, a 58 posto je manje vjerovatno da će imati temperaturu. Proveli su dva dana manje u krevetu od nevakcinisanih pacijenata s Covidom-19, prenosi Klix.ba.

Radnici su dobili ili vakcinu protiv koronavirusa s dvije doze Fajzera ili Moderne i testiraju se sedmično od decembra, bez obzira imaju li simptome. To je jedini način da se utvrdi sprečavaju li vakcine asimptomatske infekcije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još