Varhelji u CG: Više od 42 hiljade vakcina za prioritetne grupe

 Varhelji u CG: Više od 42 hiljade vakcina za prioritetne grupe

izvor FOS media

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji boravi danas u Crnoj Gori povodom dopremanja prve isporuke Pfizer/BioNTech vakcina koje finansira Evropska unija (EU). On je tom prilikom izjavio da će naša zemlja dobiti preko 42 hiljade pomenutih vakcina, te da se nada da će ova donacija biti dovoljna za imunizaciju prioritetnih grupa.

Premijer Zdravko Krivokapić zahvalio je komesaru EU Oliveru Varheljiju na dolasku i donaciji.

“U okviru Kovaks programa CG je dobila podršku sa vakcinama koje su potrebne da bismo mogli da zaštitimo zdravlje stanovništva”, kazao je Krivokapić dodajući da u ovim danima radosti dočekujemo dragog prijatelja.

“Gospodin Varhelji je istinski prijatelj Crne Gore. Ova saradnja je samo početak aktivnosti koje Evropska komisija uz pomoć Evropske unije planira da uradi na zadovoljstvo građana CG”, naveo je Krivokapić.

.Komesar EU Oliver Varhelji naveo je da je ovo dan kada počinju da isporučuju ono što su i obećali.

“Obećali smo 651 hiljadu doza za Zapadni Balkan. One su tu da pomognu Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori. Nama je stalo do Crne Gore i Zapadnog Balkana, i građana. Crna Gora će dobiti preko 42 hiljade Fajzer vakcina. Stojimo zajedno sa prijateljima sa Balkana. Počeli smo ovaj rad prošle godine u martu, isporučivali smo medicinsku opremu, a sada prevazilazimo i najveći izazov – vakcine. One su izazov gdje god da idemo. I mi u Evropi imamo svoje izazove, ali počeli smo isporukom i biće dostupne u narednih par mjeseci”, naveo je Varhelji.

On je zahvalio Vladi Austrije jer je, kako navodi, zahvaljujući njihovoj posvećenosti odrađena ova donacija.

“Nadam se da sa ovom donacijom možemo da odradimo vakcinaciju najranjivijih grupa i medicinskih radnika. Samo uz pomoć vakcina možemo prebroditi pandemiju”, istakao je Varhelji.

Osvrnuo se i na brojna druga pitanja poput reforme tužilaštva i tužilačkih zakona.

“Pratimo reformu tužilaštva. Već smo razgovarali o tome sa premijerom više puta. Mislimo da institucionalne promjene treba da se rade ako su u skladu sa Ustavom”, kazao je Varhelji.

Govoreći o pitanju autoputa kaže:

“Nije na nama da razmatramo finansijsku situaciju u zemlji. Vlada nam je tražila pomoć, ali upravo to da radimo, ali nije na nama da plaćamo umjesto drugih. Vlada to ne traži od nas, tražili su refinansiranje duga, ne mogu vam reći da li možemo to da uradimo, razmatramo različite opcije.”

Komentarišući temu Srbije i miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore navodi:

“Ne bih nikad ohrbario nijednu zemlju ZB da se miješa u neko unutrašnje pitanje  neke države. Ne možete nijedan moj postupaka tako interpretirati.”

Sa druge strane, odgovarajući na pitanja novinara o vakcinaciji premijer Crne Gore Z6dravko Krivokapić kaže da od iste “ne bježi ali da sada ima dovoljno antitijela.”

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još