Većina opet izglasala zakon kojim se lokalni izbori odlažu, DF najavio ustavnu žalbu

 Većina opet izglasala zakon kojim se lokalni izbori odlažu, DF najavio ustavnu žalbu

foto Pobjeda

Poslanici parlamentarne većine ponovo su izglasali dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra. Dopune zakona usvojene su na sjednici 5. maja, ali ih je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Protiv ponovnog usvajanja dopuna zakona bilo je deset poslanika opozicije, dok je Demokratski front napustio skupštinsku salu. Iz tog političkog bloka su najavili podnošenje ustavne žalbe, ali i obraćanje Venecijanskoj komisiji.

Slaven Radunović (DF) na početku sjednice kazao je da nikad nije sazvana sjednica u kraćem roku od sedam dana a da nije sazvan i kolegijum predsjednika Skupštine. On je kazao treba da se dnevni red sazove na samoj sjednici.

– Ovo je nevažeća sjednica, molim vas da prekinete ovo što ste počeli i sazovete kolegijum kako bi vratili stvari u legalne tokove. Morate da zakočite, imate crveno, molim vas da ne ulazite dublje u problem i da probamo da ga razriješimo u skladu sa procedurom. Ako ste napravili grešku, izađite na izbore u ova četiri grada 5. juna, a ostale gradove možete da odložite kako ste zamislili – rekao je Radunović.

Istog su stava i Demokrate, čiji je šef poslaničkog kluba Boris Bogdanović ocijenio da se klizi u anarhiju.

Vladimir Martinović iz te stranke smatra da se javnost zasipa konstantnim kršenjem zakona, Ustava i procedura od strane nove parlamentarne većine.

Predsjednica Skupštine, Danijela Đurović kazala je da su članovi kolegijuma na sjednici koja je bila 5. maja rečeno da se očekuje da će zakon biti vraćen i ukoliko se to desi da će sjednica Skupštine biti u ponedjeljak.

– Rečeno je i u koliko časova iz razloga što postoje protokolarne obaveze na koje kasnimo. Poslovnik je ispoštovan iako neke kolege ne žele da se sjete, da li su čuli… – kazala je Đurović.

Radunović je rekao da se ta sjednica “odnosila na drugu stvar”.

– Za ovu stvar moraju da se ispune formalnosti. Poslovnik je formalno prekršen i kad je sazvana sjednica na kojoj ste izabrani vi i vlada. Ovdje je u pitanju suština, jer zakon tad nije vraćen. Ovo je priznanje. Vidim da ćete vi ovo da završite do kraja, ali mi je nevjerovatno da je ovako kratko trebalo da vas oko vrata uhvati DPS anakonda – kazao je poslanik Demokratskog fronta i pitao Đurović “kako će ikad više u životu da se pozove na poslovnik”.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da ovo nije plenarno zasijedanje skupštine.

– Možda ste neka mogli da podvedete pod poslovničke norme. Ovo ne možete. Čuo sam da je bio dogovor na kolegijumu da se dogovorilo što će biti u ponedjeljak. Nakon Đukanovićevog odbijanja morao se održati kolegijum. Hajde da izađemo iz spirale kršenja zakona i ustavnosti. Sam Đukanović je rekao da se ugrožava ustavnost i zakonitost – rekao je Bulatović.

Bez dogovora nakon višečasovne pauze

Nakon njegovog izlaganja predsjednica Đurović je dala pauzu za održavanje kolegijuma na kome ni poslije više sati nije postignut dogovor.

Radunović je po povratku u salu rekao da im na sjednici Kolegijuma nije prihvaćena argumentacija.

– Vladajuća većina je odlučila da izvrši pravno nasilje. Podnijećemo ustavnu žalbu na zakon kao i svaki akt koji bude proizišao iz ovog zakona uz traženje mjera privremene zabrane. Obavijestićemo i Venecijansku komisiju i druge adrese koje mogu biti zainteresovane za ovaj odnos većine prema pravu. Pozivam i sve snage koje žele da se odupru na jedinstven odgovor. DF je spreman i za proteste i pravnu borbu, ali je bitno da odgovor bude ispred svih, jer će odvojeno biti slab – rekao je Radunović. 

Nakon njegovog izlaganja poslanici Demokratskog fronta napustili su skupštinsku salu.

Predsjednica Skupštine Đurović, ponovila je uvjerenje da je u potpunosti ispoštovala Poslovnik.

– Potpuno sam mirne savjesti za sva preispitivanja i to pozdravljam – kazala je Đurović. Poslanici su nakon toga glasali o povredi poslanika, a parlamentarna većina je konstatovala da nije došlo do kršenja skupštinskog akta.

Poslanik i lider Demokrata, Aleksa Bečić smatra da se nastavilo sa udarom na poslovnik i Ustav.

– Ovo nije dobar put bez obzira na političke okolnosti i način na koji je ova vlast uspostavljena. Ako smo u novim pozicijama i ulogama, nije dobro da se ovako pravno i politički ide đonom na opoziciju u prvim danima vršenja vlasti. Idete đonom, a puna su vam usta dijaloga o pitanjima o kojima je potrebna dvotrećinska većina – rekao je Bečić i najavio institucionalnu i vaninstitucionalnu borbu protiv, kako je dodao, antiustavnog bijega od izbora.

Nakon višestrukog kršenja proceduralnog reagovanja i međusobnog prepucavanja poslanika Demokrata i Miloša Konatara iz Ure, pristupilo se glasanju i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi podržalo je 47 poslanika vladajuće većine.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još