Velika Britanija više nije u pandemiji korone

 Velika Britanija više nije u pandemiji korone

Izvor: India tv news

Velika Britanija više nije u pandemiji korona virusa, pišu ostrvski mediji, jer podaci pokazuju da je uvođenje vakcinacije smanjilo simptomatske infekcije za 90 procenata.

Virus je prvi put za šest mjeseci pao na treće mjesto “najvećih ubica” u Engleskoj, pošto su milioni Britanaca do sada primili obje doze vakcina.

Podaci prve velike studije o uticaju vakcinacije u stvarnom svijetu pokazuju da vakcine sasjecaju infekcije i najvjerovatnije smanjuju prenos.

Samo jedna doza vakcina Fajzer ili AstraZeneka vakcine smanjuje broj slučajeva za dvije trećine i efikasna je 74 odsto protiv simptomatske infekcije. A sa dvije doze Fajzere dolazi do smanjenja od 70 odsto u svim slučajevima i smanjenja simptomatskih infekcija od 90 odsto.

Jedna od novih studija, koja tek treba da bude recenzirana, zasnovana je na podacima iz Nacionalne ankete o kovid infekcijama, koju sprovode Univerzitet u Okfordu i Кancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Sara Voker, profesorka medicinske statistike i epidemiologije na Okfordu i glavna autorka istraživanja, rekla je da je Britanija “prešla iz pandemije u endemsku situaciju“, prenosi “Telegraf”.

Kaže da “oprezno optimistično“ vjeruje da program vakcinacije može da drži koronu pod kontrolom.

Profesorka je istakla da su slučajevi u Velikoj Britaniji padali u poslednja tri meseca i zbog zaključavanja i zbog vakcina.

“Međutim, dugoročno zaključavanje nije održivo rješenje, pa će vakcine očigledno biti jedini način da ovo kontrolišemo. Ali mislim da je izazov u ​​tome što je, kao što se pokazalo u Indiji, Кanadi i Brazilu, virus vrlo dobar u tome što nas nadmudri. Zato mislim da i dalje postoji šansa da stvari ponovo pođu po zlu”, rekla je ona.

Ove nedjelje takođe je otkriveno da je jedna doza vakcine smanjila rizik od hospitalizacije kod starijih Britanaca za čak 98 odsto.

Britanska vlada je ove nedjelje zabranila ulaz putnika iz Indije u Veliku Britaniju, sem britanskih državljana koji će po dolasku morati u karantin o svom trošku, zbog pogoršanja pandemije koronavirusa u toj zemlji i širenja novog zabrinjavajućeg soja.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u toj zemlji registrovano blizu dvjesta slučajeva indijskog soja i da se ta brojka za samo nedjelju dana višestruko uvećala.

Do sada je 33,1 miliona Britanaca primilo prvu dozu vakcine, a više od 10,7 miliona obje.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još