Velika ekološka akcija ozelenjavanja- posađeno 1.200 sadnica u Ulcinju

 Velika ekološka akcija ozelenjavanja- posađeno 1.200 sadnica u Ulcinju

Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Opštinom Ulcinj i NVO Dr. Martin Schneider-Jacoby Association- MSJA uz podršku kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora,  realizovala je danas u okviru kampanje “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”, ozelenjavanje Bulevara Teuta i dijela Štoja – put prema Adi – Rogac.

Posađeno je 1.200 sadnica, i to autohtonih vrsta: crnike (Quercus ilex), rogača (Ceratonia siliqua) i oleandra, te alohtonih (nezavičajnih) biljaka krupnolisna magnolija i fotinija.

Potpredsjednica opštine Ulcinj Hatidža Đoni saopštila je da sa velikim zadovoljstvom učestvuje na ovom projektu, koji značajno doprinosi očuvanju životne sredine. “Kao lokalna samouprava, uvijek smo spremni da podržimo ove projekte i aktivno učestvujemo u njima sa našim preduzećima”, poručila je Đoni.

Kroz akciju “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” uz podršku velikog broja donatora i prijatelja, do sada je zasađeno preko 5.500 sadnica širom zemlje. 

V. d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine dr Milan Gazdić kazao je da će ta akcija biti nastavljena i sljedeće godine. “Kad je Ulcinj u pitanju, pored današnje akcije, skoro cijelu opštinu Ulcinj smo prošle godine pokrili Natura 2000 mrežom, a sljedeće godine radićemo na zaštiti područja Valdanosa i to će nam biti prioritet”, rekao je Gazdić.

Današnju akciju podržala je donacijom sadnica i kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora. Menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora Tisa Čaušević kazala je da ova kompanija veliku pažnju posvećuje održivosti u poslovanju, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou, gdje su najviše fokusirani na zaštitu životne sredine, koja je izuzetno kompleksna oblast i sva pitanja zahtijevaju međusektorsku saradnju.

Raduje me što nas je sve iz različitih sektora okupila jedna ovakva inicijativa, kojom građanima i opštini Ulcinj poklanjamo oko 1.200 sadnica, koje će ne samo dodatno uljepšati grad, već uticati i na više novog kiseonika, čistiji vazduh i generalno borbu sa klimatskim promjenama”, saopštila je Čaušević.

Izvršna direktorica Dr. Martin Schneider-Jacoby Association-MSJA Zenepa Lika zahvalila je partnerima na izboru Ulcinja za akciju ozelenjavanja. “Ovo je specifično područje, jer sa jedne strane imamo ulcinjsko polje, svojevremeno pluća grada, a s druge strane Đerane, tako da između kreiramo jednu malu zelenu oazu. Drago mi je i što su se akciji priključili srednjoškolci iz škole ,,Bratstvo i jedinstvo”, jer naša omladina vidi potrebu za ovakvim aktivnostima. Zelene površine i parkovi nisu samo to – to su i mjesta za socijalizaciju, razmjenu ideja i jedan bolji i kvalitetniji život”, navela je Lika.

U akciji sadjenja učestvovali su i zaposleni Agencije za zaštitu životne sredine, lokalno komunalno preduzeće, Coca-Cola volonteri, kao i  studenti odsjeka za životnu sredinu – Metalurško-tehnološkog fakulteta i učenici gimnazije iz Ulcinja.

Pročitajte još