(VIDEO)Izbori u Ulcinju: Prekinuti praksu da mladi i žene samo figuriraju na izbornim listama

 (VIDEO)Izbori u Ulcinju: Prekinuti praksu da mladi i žene samo figuriraju na izbornim listama

Izbori u Ulcinju zakazani su za 27. mart. U izbornoj utakmici učestvuje pet izbornih lista. Opštinska izborna komisija Ulcinj juče je obavila žrijebanje i utvrdila  redoslijed na glasačkom listiću. 1. Koalicija Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez 2. Demokrate i građani Ulcinja – Ustani! Odbrani! Pobijedi 3. Za novi početak- Koalicija URA, SD, SDP, Albanska alternativa i Demokratska partija  4. Forca 5. DA, za Ulcinj i Crnu Goru! Koalicija Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke

Mladi koji su zaposleni u Opštini, komentarišući liste koje su predate,  kažu da su zadovoljni činjenicom da je na predatim listama veći broj mladih nego ranije. 

U vezi sa tim Artan Osmanović navodi da je uvjeren da “mladi političkom apstinacijom ne mogu realizovati svoja očekivanja, svoje stavove a kamoli ispravljati postojeće nedostatke u zajednici”.

“Nezainteresovanost i politička pasivnost mladih godinama se taložila u Ulcinju, a tome je doprinijelo i plasiranje priča i stereotipa o navodonom nepostojanju institucija, prikazivanje politike kao revanšizma i ličnog sukoba, zbog čega se mladi nijesu odlučivali da budi dio takve prljave igre i odustajali su”, kaže Osmanović.

Sada je, kaže, situacija nešto drugačija, na listama ima imena mladih, što , kako smatra, ohrabruje.

On,ipak, naglašava da je “očigledan nedostatak volje i želje za postojanje urednije političke kulture i sredine”.

“Da se mladi politički angažuju isključivo zbog svojih osobina, kvalikteta, ideiologija”, objašnjava Osmanović i naglašava: 

“I dalje je potencijalno zapošljavanje glavna motivacija mladih za političko angažovanje, a sve to otežava što mladi i dalje nemaju pristup u kreiranju procesa i političkih odluka nakon izbora. Zato je neophodno da se mladi ujedine i ne dozvole, kao do sada, ljudima koje jednom u četiri godine viđamo i glasamo, da u naše ime, za nas i naš grad donose važne odluke”, poručuje Osmanović.

On podsjeća da je, do sada, praksa bila takva da su mladi samo figurirali na izborninm listama.

“Nadam se da je došao trenutak kada će se oni više probuditi”, vjeruje Osmanović i poručuje da je “nophodna sistemmska promjena, a otvorene liste bi bile dobar iskorak ka decentralizaciji donošenja odluka”.

Elizabeta Mrnjačević kaže da su sve izborne liste u Ulcinju ispunile zakonsku obavezu da svaka četvrta na listi bude žena. Ona, međutim, ukazuje da “problem nastaje kada je posrijedi raspodjela funkcija nakon izbora”.

“Ulcinj je još patrijahalna sredina imamo stav da samo muškarci treba da se bave politikom. Treba raditi na podizanju svijesti o tome da žene treba da se bave i participiraju u politici. Mi imamo žene u lokalnom parlamentu, ali one se ne zalažu dovoljno za svoja prava. Na našoj političkoj sceni javnost se više bavi izgledom žene, ona kad godi ima stav o određenom političkom pitanju one su često napadane. Kada su javno eksponirane žene su često meta mizogenih komentara, zbog toga se one donekle plaše. Kada se u Ulcinju govori o važnim političkim pitanjima žene uopšte nijesu zastupljene. To treba promijeniti”, kaže Mrnjačević.

Mrnjačević, takođe, smatra da je ženama u većim gradovima lakše da se bave politikom.

Aldina Nikočević koja je politički aktivna, dio je jedne političke stranke u Ulcinju, poručuje da “mladi treba da vide šta je njihov cilj, da ne zapostave svoje obrazovanje” . 

“Političko opredjeljenje je intima svakog omladinca, ali mladi treba da se  bore za svoju budućnost  i svoje snove, ali da se bore srcem,  jer samo mukotrpnim radom i srcem  se može posteći sve”, poručuje Nikočević. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još